Curs euro-leu 2023: cand trece euro de pragul psihologic de 5 lei si de ce trag economistii semnale de alarma
cfa romaniapredictii economicepreviziuni economicecurs valutar 2023
Pentru multi oameni de afaceri, dar si romani de rand, cursul de schimb valutar este foarte important. Chiriile, dar si marfa de import sau unele facturi sunt raportate la moneda unica europeana, iar deprecierea leului nu ne ajuta sub nicio forma in acest context.
Tocmai de aceea, e important sa stim cum se va pozitiona
moneda noastra nationala in urmatoarele luni, dat fiind contextul economic dificil pe care-l traversam acum atat pe plan economic intern, cat si international.
Ei bine, conform celor mai recente prognoze ale CFA Romania, in urmatoarele 12 luni vom asista la o depreciere a leului. Moneda noastra va pierde teren in fata euro!
"In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, 75% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0080 lei pentru un euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0636 lei pentru un euro", transmite CFA Romania.
A crescut Indicatorul de Incredere Macroeconomica
Totusi, per ansamblu, CFA Romania are un sentiment mai optimist cu privire la evolutia economica generala a tarii noastre, daca tinem cont de faptul ca Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei a crescut cu 4,2 puncte, la valoarea de 37,9 puncte.
"Indicatorul de Incredere a crescut in luna decembrie pe fondul vestilor bune cu privire la reducerea ratei inflatiei venite din economiile dezvoltate si implicit a unor anticipatii de majorari mai putin agresive ale ratelor de dobanda pentru principalele monede (USD si EUR). Si in Romania inflatia probabil a atins valoarea maxima in ultimul trimestru al anului 2022 si intra pe un trend descendent. Insa, conform anticipatiilor participantilor la sondaj, va ramane exprimata in doua cifre pe tot parcursul anului 2023", a punctat Adrian Codarlasu, CFA, vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.
Foto: manager.ro