Cumparaturile pentru Craciun vor goli buzunarele romanilor: scumpirile nu se vor opri nici in perioada urmatoare
scumpiri craciuncresteri preturi craciuncraciun 2021
Ultimele luni au adus cresteri de pret la alimente, iar acestea nu se opresc nici in prag de Craciun, perioada in care, oricum, se inregistrau scumpiri ale produselor de sezon. Situatia nu este numai in Romania. Asa se face ca indicele calculat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a crescut in noiembrie fata octombrie cu 1,2%.
Noiembrie 2021 a fost cea de-a patra luna consecutiva de scumpire a cosului de produse luat in calcul de
FAO.
In cadrul unei emisiuni difuzata de B1Tv, analistul economic Adrian Negrescu a explicat ca exista o multime de cauze ale cresterilor de preturi.
Astfel, au fost inregistrate scumpiri ale petrolului si energiei electrice, acestea determinand cresteri la toate cheltuielile de productie si la transporturil. In acelasi timp, Romania se lupta si cu pesta porcina care a decimat fermele de porci astfel incat, de sarbatori, numai 20% din necesarul de carne de porc va fi asigurat din productia interna.
Potrivit lui Negrescu, exista si o scadere a consumului, motiv pentru care multi comercianti au ridicat preturile, dar nu le vor mai ridica foarte mult, pentru ca atunci tot mai putini oameni vor mai cumpara.
Preturile de la raft nu reflecta toate scumpirile
Analistul economic a pus in vedere ca, pana acum, unii comercianti au vandut produsele din stoc astfel ca actualele preturile la raft nu reflecta inca majorarile din energie de la inceputul lunii noiembrie.
"Cresterile la energie le vom resimti pe finalul lunii decembrie, daca nu chiar si in ianuarie si februarie. Creste salariul minim si va influenta preturile de la raft, pentru ca producatorii vor trece in pret majorarile se salarii", a explicat Negrescu.
Plus 40% la pretul cumparaturilor de Craciun
Analistul estimeaza ca, in preajma sarbatorilor, preturile vor creste in medie cu 30-40%, fata de anul trecut, iar sezonul de shopping de sarbatori va fi sub nivelul din 2020, pentru ca oamenii sunt mult mai atenti la preturi.
"Daca va uitati, la raft sunt mult mai putine produse decat in urma cu 6-7 luni, pentru ca nu mai pot produce, din cauza ca le-au costurile si isi reduc gama de produse. Urmatorul trend este sa mancam mai putin, la calitate mai proasta.
Apoi, in primavara anului viitor, ne asteapta o perioada extrem de dificila, pentru ca se vor reflecta toate aceste cresteri in preturi. Va mai fi un al doilea val inflationist in aprilie, adica in prejma Pastelui, cand vor fi eliminate toate facilitatile la preturile energiei si gazelor. Toate se vor regasi in preturi", anticipeaza Negrescu.