Cumparam aur si argint sa ne protejam banii de inflatie, sau ii schimbam in dolari americani? Cum arata piata activelor de refugiu in criza istorica a preturilor
investitiiactive de refugiuinvestitii inflatieaurargintdolar americandevalorizare
In vremuri tulburi in plan economic, banii nu trebuie tinuti la saltea, ci investiti in diverse active al caror randament e preferabil sa acopere inflatia, pentru a ne proteja economiile de devalorizare. Ce facem acum? Europa, implicit Romania, se confrunta cu o inflatie istorica in ultimele decenii, iar banii isi pierd din valoare, sub presiunea scumpirilor agresive. Cumparam aur, argint? Schimbam leul cu dolarul american? Iata cum arata, la aceasta ora, piata activelor de refugiu traditionale, intr-o analiza realizata de Radu Puiu, Financial Analyst in cadrul casei de brokeraj pe burse internationale XTB Romania.
"Preturile aurului si argintului au avansat in ultimele sesiuni, pe masura ce indicii bursieri au crescut si dolarul american a pierdut teren. Rolul aurului intr-un portofoliu de investitii in timpul incertitudinii economice si a riscurilor geopolitice in crestere ar putea reveni in centrul atentiei", spune specialistul.
Intarirea dolarului american afecteaza investitiile in aur si argint
Aurul ca metoda de a diminua posibilele pierderi impotriva inflatiei este un aspect de manual, cu exceptia faptului ca pietele nu evolueza dupa manual. Pietele urmaresc impulsul.
Dupa un raliu amplu la inceputul anului, aurul si-a pierdut o mare parte din atractivitate.
Pentru a-si recastiga din „stralucire”, va trebui sa castige teren in fata unui adversar formidabil, dolarul american.
Cand dolarul devine mai scump, scenariu ce apare de obicei in timpul ciclului de inasprire, aurul, al carui pret este exprimat in dolari, scade.
Pe de alta parte, atunci cand valoarea dolarului scade, oamenii cauta aur si alte active de refugiu pentru a se proteja de inflatie.
Dar, in contextul in care economistii si liderii de afaceri inca mai trimit mesaje contradictorii asupra economiei, iar Rezerva Federala continua sa fie concentrata ferm pe combaterea
inflatiei, aurul ar putea sa mai aiba de asteptat.
Preturile aurului au avut de suferit in 2022
De obicei, cotatia metalului pretios este in crestere atunci cand riscurile geopolitice sau inflatia cresc, dar de aceasta data povestea a fost semnificativ diferita. Cresterea puternica a dolarului, determinata atat de problemele economice din strainatate, cat si de asteptarile privind cresterea rigida a ratei Fed, a afectat toate evaluarile.
De la inceputul anului, pretul aurului a pierdut doar 4%. Totusi, daca tinem cont de maximul atins in acest an la 2.072 USD in luna martie, aurul a pierdut 15% fata de nivelul prezent de 1.757 USD.
Pentru ca aurul sa atinga un minim, dolarul trebuie sa atinga un varf, iar randamentele titlurilor de stat din SUA trebuie sa scada sau Fed trebuie, pur si simplu, sa-si schimbe retorica de politica monetara.
Indicele dolarului american (USDIDX) a castigat peste 12% in acest an. Aurul, atractiv pentru statele cu monede slabite
Totusi, aurul ramane atractiv pentru anumite state care se confrunta cu deprecieri istorice ale monedei si probabil isi va relua statutul de refugiu pentru restul lumii odata ce dolarul isi va pierde din avant.
Dar pentru ca acest scenariu sa se desfasoare, investitorii trebuie sa fie siguri ca Fed a terminat ciclul de inasprire sau este pregatit sa inceapa sa-si tempereze pozitia pentru a evita o recesiune.
Potrivit Goldman Sachs, daca va incepe recesiunea si Fed va incepe sa reduca dobanzile, preturile aurului ar putea vedea o crestere cuprinsa intre 18% si 34%.
Dar, in cazul unei „aterizari usoare”, preturile aurului vor fi probabil limitate pana cand Fed va semnala o atitudine mai relaxata, lucru care s-ar putea sa nu se intample pana in a doua jumatate a anului viitor.
Un factor care poate ajuta cauza aurului este cererea fizica inca puternica din China si India.
In urmatoarele luni, cererea de aur fizic va creste pe fondul sezonului festivalurilor si a nuntilor din India si a Anului Nou Lunar din China.
Cresterea inflatiei pune presiune pe investitiile in aur
Raportul World Gold Council afirma ca, atunci cand rata inflatiei depaseste cresterile ratei dobanzii, ca in prezent, marfurile precum aurul pot eclipsa unele active financiare traditionale.
Din pacate, nivelul de depasire a performantei nu este adecvat pentru a compensa cresterea inflatiei (masurata in monedele locale) pe diferite piete.
De exemplu, aurul a avut randamente de doar 2% in India (in moneda locala) pe parcursul unui an, in timp ce inflatia este de peste 7%.
Din aceasta perspectiva, s-ar putea argumenta ca aurul si-a pierdut „stralucirea” cand vine vorba de acoperire impotriva inflatiei.
Pentru a intelege acest decalaj, trebuie sa intelegem cum functioneaza impulsul.
Numarul locurilor de munca din SUA a depasit din nou previziunile in octombrie, dar fondurile speculative, care de obicei alimenteaza cresterile dolarului, au ales de aceasta data sa se pozitioneze impotriva monedei americane, fapt ce a ajutat marfurile.
Speculatiile referitoare la un potential pivot al Fed au fost alimentate de cateva interventii din partea unor factori de decizie ai bancii centrale, care au vorbit despre majorari mai mici ale ratelor de dobanda decat scenariul mai agresiv prezentat de presedintele Jerome Powell.
Economia Statelor Unite s-a contractat in primele doua trimestre ale anului, cu cresteri negative consecutive de 1,6% si 0,6% ale Produsului Intern Brut (PIB), care au plasat natiunea, din punct de vedere tehnic, intr-o recesiune.
Cu toate acestea, PIB-ul din al treilea trimestru a ajuns la un nivel rezistent de 2,6%, ridicand semne de intrebare daca ar fi fost utila o alta incetinire economica sau daca era de preferat o „aterizare usoara”.
Ceea ce va determina consensul Fed cu privire la un pivot al ratei sunt datele care indica, in mod covarsitor, o incetinire a inflatiei.
Preturile aurului si argintului au avansat in ultimele sesiuni, pe masura ce indicii bursieri au crescut si dolarul american a pierdut teren.
Aceasta miscare a adus preturile aurului peste 1.766 USD, cel mai ridicat nivel din luna august.
Pe de alta parte, argintul a urcat la 22 USD, nivel la care nu a mai fost tranzactionat din iunie.
Te-ar putea interesa si: Lista produselor care costa azi mult mai mult decat anul trecut: pe ce dam mai multi bani, de cand a aparut inflatia: cartofii, uleiul si facturile - in top
Valoarea argintului, influentata de cererea industriala
Argintul, ca si aurul, este un metal pretios care ofera investitorilor protectie in perioadele de incertitudine economica si politica.
Cu toate acestea, o mare parte din valoarea argintului este derivata din cererea industriala. Se estimeaza ca aproximativ 60% din argint este utilizat in aplicatii industriale, cum ar fi panouri solare si electronice, lasand doar 40% pentru investitii.
Fiind metalul cu cea mai mare conductivitate electrica si termica, argintul este ideal pentru panourile solare. Aproximativ 100 de milioane de uncii de argint sunt consumate pe an doar pentru acest scop.
Stocurile de argint detinute de London Bullion Market Association (LMBA) si de Comex, din New York, scad. Stocurile de argint din Londra (LMBA) au scazut timp de 10 luni consecutive si se afla acum la un nou minim record de putin peste 27.100 de tone.
Perspective pe termen mediu si lung
In ceea ce priveste perspectiva aurului, S&P Global a introdus o usoara actualizare a previziunilor sale privind preturile, cu o medie de 0,4% anual pana in 2026.
S&P Global estimeaza ca aurul sa inregistreze un pret mediu in acest an la 1.842 USD per uncie, si 1.800 USD per uncie pentru anul viitor.
In ceea ce priveste argintul, S&P Global si-a redus estimarile de pret pentru urmatorii doi ani, dar si-a imbunatatit proiectia pe termen mai lung.
Cele mai recente prognoze de consens sunt acum in scadere cu o medie de 2,3% anual pana in 2026.
Mai mult, in pofida slabiciunii preconizate pe termen scurt, pretul argintului este asteptat sa ramana in general stabil pana in 2026, cu un pret mediu de 22,34 USD per uncie.
Marfurile raman o clasa de active cheie pentru diversificarea unui portofoliu, in pofida performantelor scazute continue fata de propriile elemente fundamentale, avand in vedere dolarul puternic, temerile de recesiune in crestere si lichiditatea in scadere, este concluzia casei de brokeraj XTB Romania.
Foto: pixabay.com