Cum vrea UE sa previna crizele de alimentare cu gaz
criza gazesezon recealimentare gaze ue
Un stat UE care se confrunta cu o criza urgenta de gaze poate sa ceara asistenta transfrontaliera de la statele invecinate, conform noilor reguli de cooperare aprobate de Parlamentul European.
Regulamentul a fost aprobat de europarlamentari cu 567 voturi la 101 si 23 de abtineri. Dupa aprobarea Consiliului Europei, regulamentul revizuit privind securitatea aprovizionarii cu gaz va fi publicat in Jurnalul Oficial la Uniunii si va intra in vigoare la 20 de zile dupa publicare.
Alimentarea corespunzatoare cu gaz a caselor, centralelor de incalzire si a serviciilor sociale importante, cum ar fi spitalele, este considerata prioritara.
Un stat membru poate activa mecanismul de solidaritate si poate cere ajutor altor state membre pentru a combate o criza grava.
Noile reguli grupeaza statele membre in patru grupuri de risc care vor participa in cooperare asociata riscului si vor lua masuri comune de evaluare a riscului, de prevenire si de reactie in situatii de urgenta.
Vor exista trei niveluri de criza privind alimentarea cu gaze - alerta timpurie, alerta si urgenta - pe care statele membre le vor putea notifica spre Comisia Europeana si spre autoritatile competente din grupurile lor de risc si din statele membre invecinate.
Comisia Europeana va putea cere acces la orice contract de alimentare cu gaze important pentru siguranta resurselor (care reprezinta 28% din consumul anual de gaz in statul membru). Comisia poate cere si detalii privind alte acorduri comerciale relevante pentru incheierea unui contract de alimentare cu gaz, inclusiv contracte privind infrastructura.
Noul regulament face parte din pachetul privind securitatea sustenabila a energiei, prezentat de Comisia Europeana in februarie 2016.
Impreuna cu legislatia revizuita privind acordurile interguvernamentale, adoptata in martie 2017, pachetul creste transparenta pe piata gazelor si intareste rezistenta UE in cazul unor intreruperi ale alimentarii cu gaz.