Cum vrea Tarom sa-si imbunatateasca performantele economice
buget tarompierderi taromrestructurare tarom
Guvernul a adoptat bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2016 al Companiei Nationale de Transporturi Aeriene Romane - Tarom S.A., intocmit pe baza Planului de administrare si a Planului de management, documente al caror obiectiv comun este cresterea performantelor economice in conditiile intaririi disciplinei financiare.
Veniturile totale ale Tarom, pentru acest an, sunt estimate la 1.527,808 milioane de lei, in crestere cu 8,91% fata de preliminatul anului precedent.
Cresterea este determinata de majorarea veniturilor din exploatare cu 12,58%.
Veniturile obtinute din transport pasageri si cargo pe curse regulate sunt estimate la 1.307,018 milioane de lei.
In 2016, Tarom are in vedere deschiderea a doua noi curse/destinatii noi catre Hamburg si Alicante, cresterea numarului de ore de zbor cu 6,17% si a numarului de pasageri cu 6,08% comparativ cu programul operat in 2015.
In bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2016, se estimeaza o suma totala a cheltuielilor de 1.534,619 milioane de lei, din care cheltuielile destinate activitatii de exploatare sunt de 1.447,686 milioane de lei, estimari realizate avand in vedere parcul de aeronave din exploatarea companiei, volumul prestatiei rezultat din programul de operare propus, precum si necesitatile desfasurarii activitatii.
Cheltuielile cu personalul sunt estimate la 215,210 milioane de lei, cu 7,86% mai mari decat cele preliminate anul trecut.
Numarul de personal prognozat, pentru sfarsitul acestui an, este de 2.083 de salariati, comparativ cu 2.110 prevazuti in statul de functii, iar numarul mediu de personal este de 1.923 salariati. Castigul mediu lunar pe salariat este de 5.742,41 de lei.
Tarom estimeaza ca va inregistra, in 2016, pierderi de 6,8 milioane de lei, cu 34,48 milioane lei mai mici decat pierderile prognozate anul trecut si are prevazuta la creante restante suma de 3.250 milioane de lei, in scadere fata de anul anterior cand a avut 3.300 milioane de lei.
Tarom a prezentat Guvernului principalele masuri si initiative strategice avute in vedere pentru 2016.
In fruntea listei, este inlocuirea in operare a aeronavelor A310 si optimizarea flotei narrow body, scoaterea din exploatare comerciala si valorificarea aeronavelor A310.
Urmeaza evaluarea inlocuirii aeronavelor ATR 42/72 cu aetronave JET de capacitate apropiata cu ATR; implementarea unui sistem informatic integrat al Tarom, avand in vedere ca actualul sistem, configurat la nivelul anilor 2000, nu permite luarea deciziilor in timp real, in concordanta cu realitatile pietei concurentiale.
De asemenea, pentru luarea unei decizii privind innoirea flotei si operarea in conditii de eficienta a rutelor, a fost initiata o procedura de licitatie pentru contractarea de servicii de consultanta strategica si consultanta in restructurarea operationala si financiara.
Compania isi mai propune imbunatatirea serviciilor oferite pasagerilor.
In ceea ce priveste restructurarea companiei, se vor face modificari ale structurilor organizatorice menite sa imbunatateasca si sa fluidizeze procesele decizionale.