Contabilii, economistii si antreprenorii romani au organizat ieri la Bucuresti un protest masiv prin care au incercat sa traga un semnal de alarma in legatura cu “teroarea fiscala” la care sunt supusi in ultimele luni de catre autoritati. Protestatarii au acuzat lipsa de transparenta si comunicarea deficitara a institutiilor statului, care au dovedit de-a lungul timpului ca “adopta masuri pe furis, noaptea, fara consultare si fara a tine cont de impactul devastator pe care il au asupra contribuabilor si a afacerilor”.
Tot ieri, Corpul Expertilor Contabili si Contabilor Autorizati din Romania (CECCAR) a propus modificarea de urgenta a actelor normative in vigoare si implementarea unei strategii de resetare a modului in care RO e-Factura si RO e-TVA sunt implementate in momentul de fata.
"In urma dialogului dintre reprezentantii CECCAR si reprezentantii Ministerului Finantelor pe tema celor doua ordonante (OUG nr. 69 si OUG nr. 70, publicate in Monitorul Oficial din 21 iunie 2024), s-a abrogat partial OUG nr. 70/2024 prin OUG nr. 87/2024, respectiv s-a abrogat obligatia contribuabilului ca, sub sanctiunea unei amenzi disproportionate, sa intocmeasca si sa transmita, in termen de 5 zile, nota justificativa pentru diferentele semnificative dintre decontul de TVA, care reflecta starea de fapt fiscala, si decontul precompletat, care in prezent se bazeaza pe date a caror acuratete nu poate fi garantata. De asemenea, au fost revizuite amenzile si au fost prorogate unele termene. Aceste modificari importante risca insa sa nu isi atinga obiectivele de simplificare pentru firme si combaterea evaziunii fiscale pentru stat, asa cum au fost prezentate in deschiderea sedintei de guvern in care s-a aprobat OUG nr. 87/2024, daca nu sunt implementate si celelalte masuri propuse de CECCAR.”, au transmis acestia.
Potrivit specialistilor din cadrul CECCAR, decontul de TVA precompletat trebuie sa ramana un instrument de sprijin pentru antreprenori, asa cum a fost propus si de Comisia Europeana: "In cazul in care autoritatea fiscala insista ca acesta sa fie utilizat ca instrument pentru conformarea fiscala, atunci se impune sa se adopte si sa se implementeze masurile necesare asigurarii eficientei mecanismului de Notificare de conformare RO e-TVA. Acest mecanism sa nu se bazeze pe simple operatii aritmetice de adunare si de scadere, ci sa se bazeze pe modele complexe de analiza care sa utilizeze si sa coreleze toate datele raportate de contribuabil in sistemele ANAF. Subliniem inca o data faptul ca interoperabilitatea intre sistemele RO e-Factura, RO e-TVA si SAF-T este esentiala. Mecanismul de notificare de conformare RO e-TVA trebuie sa fie capabil sa vizeze numai contribuabilii care au un risc ridicat de comportament fiscal inadecvat si nu sa devina o povara administrativa inutila, generatoare de costuri, pentru contribuabilii care au un comportament fiscal corect”.
"Factura este un document justificativ esential in desfasurarea activitatii comerciale a oricarei entitati juridice. Conditionarea utilizarii exclusiv a e-facturii din sistemul RO e-Factura ca document justificativ, in conditiile in care sistemul, in mod evident, nu se afla la nivelul tehnic necesar asigurarii unei functionari fara sincope, este inca o dovada a precipitarii in implementarea noului model de raportare tranzactie cu tranzactie, in timp real, bazat pe standardul european pentru e-Factura. Se ignora, practic, toate studiile de impact si rezultatele consultarilor efectuate de Comisia Europeana pentru a identifica solutia optima pentru Cerintele de raportare digitala necesare unui sistem de raportare tranzactie cu tranzactie pentru operatiunile intracomunitare B2B si partial B2C. Acestea sunt mai relaxate decat cele impuse de sistemul national, raportarea pentru sistemul european fiind in timp cvasireal", se mai arata in documentar prezentat de CECCAR.
Printre altele, CECCAR a solicitat Ministerului Finantelor urmatoarele modificari: amanarea termenului pentru obligatia de utilizare a e-facturii si raportarea acesteia pentru tranzactiile B2C de la 1 ianuarie 2025 la 1 iulie 2025, abrogarea de urgenta a obligatiei de utilizare exclusiva a e-Factura ca document justificativ, abrogarea prevederilor care fac contribuabilii responsabili pentru faptele altor contribuabili.
Citeste si: Contabilii din Romania ies in strada: E haos legislativ si incertitudine fiscala
Sursa foto: unsplash.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si