Cum vor arata economia Chinei si economia mondiala in perioada post-pandemie?
De cand cu noul coronavirus, China face obiectul din ce in ce mai multor analize in presa internationala. Tara de bastina a pandemiei de COVID-19, China a inceput sa fie privita cu din ce in ce mai multa atentie, suspiciune si ingrijorare. Industria farmaceutica mondiala, de pilda, una dintre cele mai profitabile industrii din lume, s-a trezit la realitate si a constatat ca este complet dependenta de China.
Fapt este ca, incepand cu anii 1990, industria farmaceutica internationala si-a instalat cea mai mare parte a unitatilor de productie in China.
Altfel spus, la ora actuala sanatatea oamenilor din intreaga lume a ajuns sa depinda de China.
Pandemia de COVID-19 a atras atentia publicului asupra unui fapt pe care liderii din industria farma il stiau de multa vreme: America de Nord si Europa si-au abandonat, de multa vreme, suveranitatea in materie de medicamente in favoarea Chinei, care a ajuns, la ora actuala, sa produca cca 80% dintre substantele active folosite in industria farma si un procent semnificativ de produse farmaceutice finite.
In conditiile actuale, marile concerne farmaceutice iau in calcul relocarea productiei pe care tot ele o mutasera, incapand cu anii 1990, in China (si, intr-o proportie mai mica, in India) si au realizat, in fine, importanta strategica a industriei farma pentru tarile lor.
Externalizarea productiei de substante active si de medicamente in China a fost facuta in urma unor calcule in care principalul indicator urmarit a fost profitul.
Acum, insa, cand fabricile din China care produceau medicamente si substante active pentru marile concerne farmaceutice au fost oprite vreme de cateva saptamani, aducerea acasa a industriei farma a devenit o necesitate vitala pentru tarile din Occident.
Partidul Comunist, cel care conduce (cu mana de fier) China, se arata ingrijorat de perspectiva ca tara sa-si piarda rolul dominant in economia mondiala dupa pandemia COVID-19.
Daca marii producatori (indiferent din ce industrie) se vor retrage din China, economia mondiala, asa cum este ea acum, va cunoaste un declin.
Pe de o parte costurile relocarii vor fi imense, costurile de productie in proprile facilitate vor fi, de asemenea, mult mai mari, iar China, la randul ei, va ramane, cum se spune, fara obiectul muncii.
La aparitia primelor cazuri de infectare cu noul coronavirus, in noiembrie 2019, China (un hibrid destul de dificil de inteles, intre economia de piata si cea centralizata) era a doua mare putere economica a lumii, dupa Statele Unite.
Acum, cand pandemia de COVID-19 afecteaza peste 200 de tari din intreaga lume, este interesant de urmarit felul in care si in ce masura economiile acestora vor fi afectate de efectele pandemiei.
Evolutia post-pandemie a economiei Chinei si a economiei mondiale in ansamblu vor merita studiate cu atentie. Pana cand vom putea face comparatia intre cifrele ante si post-pandemie, iata cateva date (valabile la sfarsitul anului trecut) despre economia Chinei.
In intervalul 2003-2019, Produsul Intern Brut al Chinei a evoluat de la 4% la 16% din PIB-ul global.
In aceeasi perioada, PIB-ul Chinei a crescut de la 1.800 de miliarde de dolari la aproape 14.000 mld. USD.
Tot in intervalul de timp mentionat, cheltuielile turistilor chinezi (turism extern) au crescut de la 25 mld. USD la peste 250 mld. USD (de la cca 4% la 18% din totalul cheltuielilor pentru turism extern la nivel global), iar din anul 2014, China este principala tara-sursa a banilor cheltuiti in turismul extern din intreaga lume.
Valoarea marfurilor importate de China a evoluat de la 500 mld. USD (2003), reprezentand 5% din valoarea importurilor la nivel global, la peste 2.000 mld. USD (2019), reprezentand 11% din valoarea importurilor din intreaga lume.
In acelasi interval, valoarea exporturilor Chinei a crescut de la 500 mld. USD la 2.500 mld. USD (o crestere de la 6% la 13% din valoarea exporturilor la nivel global), iar din anul 2009 China a devenit cel mai mare exportator din lume si foarte multe economii sunt dependente de exporturile de piese, subansamble, subproduse si produse finite din China.
In mod evident, China, tara "de bastina" a coronavirusului, va fi afectata de criza generata de pandemie dar evolutia economiei chineze va influenta, in buna masura, evolutia post-coronavirus a economiei mondiale. Un subiect care merita urmarit.
Sursa foto: pexels.com