Cum vom plati facturile la energie de acum incolo? Ce se intampla cu taxa pe soare, dar si cu schemele de plafonare si compensare
taxa pe soarefacturi la energiecompensare facturiplafonare facturi
Consumatorii de energie din Romania trebuie sa stie ca legislatia in domeniu se va schimba in curand, la propunerea Ministerului Energiei.
Este vorba despre faptul ca Ministerul Energiei a lansat vineri, in dezbatere publica, un proiect de ordonanta pentru modificarea OUG 27/2022 privind plafonarea preturilor la energie.
Principalul obiectiv al acestui proiect este de a crea un cadru care sa permita trecerea treptata la o piata mai competitiva, eliminand in acelasi timp "taxa pe soare". In plus, se doreste stabilirea unei noi metodologii pentru calculul pretului minim al energiei, luand in considerare inflatia si puterea de cumparare, pana in luna octombrie a acestui an.
Autoritatile propun o perioada de tranzitie de un an, incepand din aprilie 2025 pana in martie 2026, pentru a iesi din schema actuala de plafonare a preturilor. In aceasta perioada de tranzitie, se va stabili o valoare maxima a componentei de achizitie a energiei si gazelor naturale, pe baza unei formule care va lua in considerare media ponderata a preturilor de pe pietele la termen.
Pe langa aceasta, proiectul propune si eliminarea taxei pe soare pentru prosumatori, incurajand astfel adoptarea energiei din surse regenerabile. De asemenea, se va stabili un pret maxim pentru furnizare in perioada de tranzitie, pentru a asigura o tranzitie cat mai lina catre o piata mai liberalizata.
Ce se va intampla cu facturile noastre
Aceste modificari vor avea un impact semnificativ asupra
facturilor noastre de energie. Masurile nou propuse de autoritatile de la Bucuresti au ca obiectiv principal asigurarea unui pret corect si transparent pentru consumatorii finali.
Totodata, conform documentului, furnizorii de energie, obligati sa informeze clientii cu privire la eliminarea schemei de sprijin.
Un alt aspect importante ste si acela ca se va propune scaderea valorii maxime a pretului mediu ponderat al energiei electrice la care ANRE calculeaza sumele de decontat de la bugetul de stat, de la 900 lei/MWh la 700 lei/MWh.
"A fost clarificata prevederea referitoare la pretul din ofertele-tip de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale elaborate si publicate de catre furnizori, in sensul ca acesta nu poate depasi valoarea pretului final facturat doar pentru perioada de aplicare a preturilor maxime plafonate, respectiv 1 ianuarie 2023-31 martie 2025, precum si prevederea referitoare la modalitatea de stabilire a pretului final facturat, in sensul ca aceasta se aplica tuturor clientilor finali pana la data de 31 martie 2025, fiind cuprinse si contributiile aferente schemei de sprijin pentru promovarea cogenerarii de inalta eficienta pe baza cererii de energie termica utila, precum si contravaloarea certificatelor verzi aferente sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile”, transmit reprezentantii Ministerului de Energie.
Foto: manager.ro