Cum verifica Fiscul persoanele fizice in 2015. Masuri speciale pregatite de ANAF si pentru urmatorii ani
evaziune fiscalafiscanafromanisuspectaticontroaleaveri
Inspectiile fiscale de la acest inceput de an par sa fi fost doar o mica parte din ceea ce Fiscul are pregatit in maneca pentru cetatenii romani.
Mai exact, ANAF isi indreapta atentia catre o categorie anume de romani si pregateste controale noi pentru acestia atat in 2015, cat si in anii urmatori.
Pentru ca acesti romani sa fie controlati de Fisc, acestia ar trebui sa indeplineasca unele conditii care sa faca institutia sa ii suspecteze de evaziune fiscala.
Masurile de control sunt directionate astfel catre romanii cu averi mari, suspectati de Fisc pentru evaziune fiscala. Potrivit Money.ro, Programul de Convergenta 2015-2018 transmis recent de Guvernul Romaniei la Bruxelles prevede masuri speciale.
Mai exact, incepand cu 2015 si continuand in urmatorii trei ani, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si-a propus sa continue initiativa privind persoanele fizice cu averi mari, scrie Money.ro, respectiv "intensificarea verificarilor conform codului de procedura fiscala si relansarea campaniei de notificare prin transmiterea de scrisori catre contribuabilii ce prezentau riscul de
nedepunere a declaratiei de venit din strainatate”.
Tot o referire la aceasta categorie instarita se face si in obiectivele pe 2015 si in anii urmatori privind imbunatatirea conformarii voluntare.
Potrivit ANAF, se are in vedere "dezvoltarea in continuare a Programului de conformare fiscala a Persoanelor Fizice cu Averi Mari prin efectuarea de verificari fiscale pe baza analizei de risc si derularea unor proiecte specifice de imbunatatire a conformarii voluntare – programe de notificare privind declararea veniturilor, intalniri cu organizatiile si practicienii din domeniul fiscal”.
Money.ro aminteste ca Fiscul si-a indreptat atentia catre romanii cu venituri mari inca din anul 2010 atunci cand Guvernul a dat o decizie potrivit careia persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate urmeaza sa achite un impozit de 16% din diferenta dintre cele doua valori.
La momentul respectiv, aminteste sursa, Sorin Blejnar, seful ANAF in acel moment, declarase ca urmau sa fie verificati 200-300 de patroni foarte bogati care au evitat in ultimii ani sa-si declare veniturile pe firma, pentru a se sustrage de la plata impozitelor. Astfel de controale au fost insa extinse anul trecut si la nivelul persoanelor fizice cu averi mari. Pentru 2015 sunt vizate circa 4.800 persoane cu averi mari.