Cum vad investitorii straini Romania: coruptie in institutii si calitate slaba a serviciilor publice
investitii straine romaniainvestitii romaniacoruptie romania
Cele mai recente date ale Bancii Nationale a Romaniei arata ca, in primele 11 luni ale anului trecut, investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au insumat 6,866 miliarde de euro, fata de 2,397 miliarde in aceeasi perioada din 2020. Datele pentru intreg anul 2021 vor fi publicate in curand.
Din totalul
investitiilor straine din primele 11 luni, participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au insumat valoarea neta de 5,499 miliarde de euro, iar creditele intragrup 1,367 miliarde.
Aceste data demonstreaza ca tara noastra continua sa fie atractiva pentru banii si planurile de afaceri ale investitorilor straini.
Cu toate acestea, un studiu realizat de Euromonitor semnaleaza ce probleme au investitorilor straini care vor sa faca afaceri in tara noastra.
Conform studiului, calitatea institutionala este scazuta, nivelul de coruptie din institutii este relativ ridicat, iar procedurile de obtinere a autorizatiilor de construiree si de furnizare a energiei electrice sunt lungi si costisitoare, relateaza
economica.net.
Alte probleme sunt exodul persoanelor bine pregatite si capacitatea reduse de inovare.
Care sunt punctele forte ale Romaniei
Punctele forte sunt conditiile comerciale, regimul fiscal, forta de munca tanara si competenta in domeniul tehnologiei si un mediu de afaceri care atrage tot multe companii tehnologice globale.
Studiul confirma ca investitiile straine in Romania isi revin, dar pot ramane, pe termen scurt, la un nivel scazut din cauza ca fluxurile de capital catre pietele emergente pot fi afectate de incetinirea economice mondiale.
Insa, pe masura ce increderea investitorilor isi revine, sectoare precum tehnologia informatiei, agricultura, transporturile si industria auto pot genera cel mai mare interes din partea investitorilor straini.