Cum va ajuta statul firmele in marea criza a fortei de munca: noi promisiuni
muncitori strainifacilitati piata munciirevenire piata muncii
Piata muncii isi revine, firmele care activeaza in Romania inregistrand 309.000 de noi locuri de munca, in primele zece luni ale anului, cu aproape 10.000 mai multe decat in 2020. Anuntul a fost facut, pe Facebook, de Raluca Turcan, ministrul interimar al Muncii si Protectiei Sociale.
Turcan remarca faptul ca datele confirma ca exista locuri de
munca, in principal ca urmare a masurilor luate de la inceputul pandemiei, pentru sustinerea pietei muncii.
De asemenea, in toata tara, a fost reluata organizarea burselor de locuri de munca si a fost majorat de la 650 de lei, la 1.500 de lei stimulentul pentru parintii care se intorc la munca in primele 6 luni de viata ale copilului, ajutorului social acordat persoanelor vulnerabile care se angajeaza a fost prelungit cu inca 6 luni dupa angajare, si au fost facute verificari pentru prevenirea muncii la negru.
Angajatorii pot aduce inca 100.000 de lucratori straini pe piata muncii
Conform lui Turcan, aceste masuri au contribuit la crearea de locuri de munca, iar acum cea mai mare provocare o reprezinta numarul insuficient de angajati.
De aceea, Guvernul va majora, in 2022, numarul de avize acordate muncitorilor straini la 100.000.
"Acest lucru nu inseamna ca 100.000 de lucratori vor veni in Romania, ci ca dam posibilitatea tuturor angajatorilor din tara sa apeleze la resursa umana din strainatate, daca nu gasesc angajati romani, astfel incat afacerile lor sa nu intre in blocaj", a explicat ministrul Muncii.
Turcan a adaugat ca, in acest an, contingentul de 25.000 angajati stabilit initial a fost dublat tocmai pentru a suplini lipsa de angajati.
O alta problema este calificarea si profesionalizarea fortei de munca din Romania, in contextul schimbarilor generate de digitalizare si de aparitia de noi tehnologii.
In context, Turcan a amintit ca Romania are o rata mult sub media europeana de implicare a angajatilor in cursuri de pregatire.
"Prin urmare, actionam pentru a imbunatati cursurile de calificare organizate de agentiile de ocupare si in acelasi timp actualizam Codul Ocupatiilor din Romania, pentru ca toate meseriile cerute de angajatori sa aiba calificari standardizate", a mai scris Turcan.