Cum si unde poate fi valorificata lana de catre crescatorii de ovine
vanzare lanavalorificare lanacentre lanacentre preluare lanaoieri
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a identificat, prin Directiile pentru Agricultura Judetene, pornind de la efectivele de ovine si productia de lana obtinuta, zonele in care vor fi realizate centrele de colectare lana si piei de animale.
Potrivit ministerului, exista 20 de centre care colecteaza lana de la
crescatorii de ovine, cu o capacitate totala de circa 30.000 tone.
Centrele care colecteaza lana sunt localizate pe intreg teritoriul tarii, astfel incat se colecteaza lana de la toti crescatorii de ovine, iar Directiile pentru Agricultura Judetene au pus la dispozitia asociatiilor crescatorilor de ovine datele de contact ale acestora.
Centrele sunt localizate in judetele Bacau, Bistrita Nasaud, Braila, Constanta, Galati, Maramures, Sibiu, Suceava, Tulcea si Vaslui.
Masura de identificare a centrelor de colectare a fost luata in urma aparitiei Hotararii de Guvern nr. 500/2017 privind acordarea ajutorului de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a crescatorilor de ovine pentru comercializarea lanii, pentru a veni in sprijinul fermierilor crescatori de ovine.
In
Programul de sustinere a crescatorilor de ovine pentru comercializarea lanii, si-au manifestat intentia de a participa peste 32.000 de beneficiari, cu o cantitate totala estimata de aproximativ 23.000 de tone. Centrele existente pot prelua in totalitate aceasta cantitate.
Pentru a beneficia de sprijinul de 1 leu/kg pentru lana comercializata, cei inscrisi in Program trebuie sa depuna la Directiile pentru Agricultura documentele justificative de plata, pana la 1 iulie 2018.
Documentele justificative de plata sunt factura/fila/filele din carnetul de comercializare, din care sa rezulte cantitatea de lana comercializata.