Inflatia din ce in ce mai mare da batai de cap unui numar tot mai mare de romani, multe familii recunoscand ca au probleme financiare in ultima vreme. Datele INS privind “inflatia familiala” confirma cu varf si indesat aceste probleme, cifrele cuprinse in raport reflectand greutatile cu care se confrunta cele mai multe gospodarii din tara noastra.
Potrivit raportului INS, romanii au taiat in medie 55% din cheltuielile cu educatia pentru a face fata acestui val de scumpiri din ultima perioada. De asemenea, cheltuielile pentru mancare au scazut cu 1%, ceea ce inseamna ca romanii cumpara acum mai putine alimente sau produse mai ieftine pentru a se putea incadra in bugetul pe care il au disponibil.
La nivelul toamnei anului ce tocmai s-a incheiat, atunci cand inflatia medie a fost de 18.8%, cheltuielile lunare ale unei familii au crescut in medie cu 10.6%. In acelasi timp, veniturile lunare incasate de familie au inregistrat o crestere mai mica in comparatie cu anul precedent, de numai 9.5%. Astfel, veniturile medii lunare au fost de 7.301 lei pentru o gospodarie. Totodata, cheltuielile medii lunare au ajuns la un nivel de 6.432 de lei.
Raportul Institutului National de Statistica ne arata si care au fost principalele destinatii ale cheltuielilor gospodariilor din tara noastra in trimestrul III al anului precedent. Astfel, cei mai multi bani s-au dus pe consum - 4.025 de lei in medie. De asemenea, putin peste 2.000 de lei se duc de la fiecare familie catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor si cotizatiilor.
Conform ultimelor statistici realizate de cei de la INS, una din cinci familii din Romania are restante la plata facturilor, aici fiind incluse cheltuielile legate de chirie sau intretinere, utilitati, rate la banci si asa mai departe. Cele mai multe restante au fost la facturile la energie si intretinere.
Intrebai despre cati bani le-ar fi suficienti pentru a se descurca, oamenii au avut raspunsuri diferite. In cazul familiilor conduse de un barbat, raspunsul general a indicat un venit minim net de cel putin 4.000 de lei. In Romania exista aproximativ 7.5 milioane de familii, circa 5.2 milioane dintre ele fiind conduse de barbati. Doar 15% dintre familii au sustinut ca ar putea faca cheltuielilor cu un venit net lunar mai mic de 2.001 lei. In acelasi timp, peste jumatate dintre familii au spus ca ar fi nevoie de un venit net lunar de peste 4.000 de lei.
Citeste si: Muncim doar ca sa platim taxe la stat. Salariile romanilor scad in 2024, Guvernul supraimpoziteaza munca cinstita
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si