Cum sa treci de cele mai dificile interviuri de angajare in 4 pasi simpli
intrebari ciudate interviuriintrebari interviu angajareinterviuri manageri hr
Daca exista cineva care nu se plictiseste niciodata la serviciu, acel cineva este managerul de resurse umane, managerul HR. Pe langa faptul ca intalneste zilnic oameni noi, cu personalitati care mai de care mai diferite, are si posibilitatea de a se juca - la figurat sau la propriu - cu emotiile celor care vor sa se angajeze, ii poate supune la incercare cu intrebari mai mult sau mai putin personale, mai mult sau mai putin logice.
Daca ai schimbat des
joburile, daca ai batut birourile managerilor de HR, esti obisnuit cu intrebarile standard si te astepti si la unele iesite din comun. Insa si tu poti avea surprize, si mai ales tinerii care vor sa se angajeze.
Potrivit
eJobs, poti gasi raspunsuri la toate intrebarile angajatorului:
Intrebarea despre viitor
Desi multi recrutori si-au schimbat setul de
intrebari adresate la interviuri, mai exista angajatori care, din dorinta de a afla mai multe despre obiectivele candidatului, dar si despre dorinta acestuia de a evolua, te vor intreba unde te vezi peste 5 ani.
Nu trebuie sa raspunzi neaparat direct. Cel mai bine este sa vorbesti despre calitatile tale, in loc sa dai prea multe amanunte despre planurile tale concrete de cariera. De asemenea, poti vorbi despre obiectivele tale profesionale si despre cum intentionezi sa le atingi.
Intrebarea despre salariu
Intrebarea legata de salariu este una dintre cele mai importante pe care le vei primi la interviu, asa ca trebuie sa-ti pregatesti un raspuns inainte sa ajungi in fata intervievatorului.
Initial, este indicat sa eviti in mod cat mai delicat sa raspunzi. Mai bine raspunzi cu o alta intrebare, legata de salariul pentru pozitia pentru care ai aplicat. Daca intervievatorul insista, totusi, sa-i spui o anumita suma, gandeste-te la un interval, dar ia in considerare salariul pe care-l vrei, salariul celui mai recent job si salariul standard pentru postul disponibil.
De ce sa te angajam pe tine?
Aici ajungi la granita intre laudarosieni si increderea in propriile forte. Trebuie sa-ti prezinti sincer si cu incredere abilitatile, dar sa eviti sa pari laudaros. Cum te pregatesti pentru aceasta intrebare: repeta, cu voce tare, in fata oglinzii, care sunt abilitatile si capacitatile tale profesionale. Arata ca esti o persoana integra si sociabila, ca ti-ai facut multe conexiuni in domeniul tau de activitate si ca iti urmaresti obiectivele cu convingere. Daca la inceput o sa-ti fie greu sa te evaluezi, dupa cateva repetitii vei parea sincer.
Intrebarile ciudate
Managerul de resurse umane abia asteapta sa te puna in dificultate. De aici intrebari de genul "Daca ai fi un copac, care ar fi acesta?", "Dar daca ai fi o masina?", "Sau un animal?".
In primul rand, nu te panica, ci respira adanc. Trebuie sa stii ca intrenari de acest fel nu au raspunsuri corecte. Intervievatorii urmaresc sa observe cum te descurci in situatii imprevizibile si sub presiune.
Nu este important ce fel de copac, masina sau animal alegi, conteaza felul in care iti motivezi optiunea, astfel incat sa fie in favoarea ta. Poti spune ca ai ales plopul pentru ca vrei sa atingi culmi nebanuite in cariera ta sau stejarul, pentru ca scopul tau este sa ajuti compania sa-si extinda pozitia si sa fie tot mai solida.
Foto: pexels.com