Cum sa tai din dobanda la credit. Ce trebuie sa faci ca sa platesti dobanda cea mai mica
dobanda mai micacredit bancar
Multi romani isi doresc sa acceseze credite bancare pentru diferite necesitati, precum o locuinta, insa nu putini sunt aceia care se tem de dobanzi, mai ales dupa episoadele explozive din ultimii ani.
Ei bine, specialistii au cateva recomandari pentru a te asigura ca faci cea mai buna alegere si ca platesti o dobanda avantajoasa pentru tine.
Conform
Finzoom.ro, exista cateva modalitati prin care-ti poti micsora dobanda platita la banca.
Primul pas pe care e indicat sa-l faci in acest sens este sa compari creditele, in functie de DAE, dobanda anuala efectiva, iar abia apoi fa pasul catre un anumit produs oferit de o anumita institutie de finantare. Fii atent la tot ce este disponibil pe piata si nu ezita sa consulti cat mai multe banci, pentru a avea o imagine de ansamblu asupra posibilitatilor pe care le ai.
O alta recomandare utila este aceea de a-ti refinanta un credit deja existent. Aceasta procedura te poate ajuta sa ajungi la costuri mai avantajoase pentru tine. Poti apela la refinantare atunci cand apare un produs mai bun pentru tine pe piata. Poti astfel sa scapi de o parte din comisioane si o parte din dobanda perceputa de banca in prezent.
Specialistii mai indica drept solutie si optarea pentru rate descrescatoare.
"Creditul il poti rambursa in rate egale sau in rate descrescatoare (rate cu principal egal). Alegand un scadentar cu rate descrescatoare platesti mai putina dobanda, insa primele rate sunt mai mari si trebuie sa iti permita venitul sa accesezi un astfel de credit (vezi diferenta pe Calculator DAE Credite pe FinZoom.ro, schimband tipul de Scadentar)", spun expertii.
In cele din urma, alta solutie utila ar fi sa reduci perioada de rambursare a imprumutului, fapt ce va atrage dupa sine o dobanda mai prietenoasa cu bugetul tau.
Specialistii ofera un exemplu de calcul pentru o refinantare cu reducerea perioadei: "Creditul Noua Casa in valoare de 260.000 lei pe 30 ani, il refinantezi cu dobanda fixa pe 5 ani de pana in 6%, apoi variabila. Pastrezi rata si reduci perioada cu 8 ani si 147.000 lei la costurile cu dobanda".
Foto: freepik.com