Cum sa mai avem o economie puternica, daca TOT CE MANCAM e adus din strainatate?
deficit alimente romaniaautosuficienta consum alimentedeficit produse alimentare
Desi aproape toti ne sustinem patriotismul, daca ne uitam in jurul nostru, constatam ca ne place sa detinem marci de masini straine, purtam haine fabricate in China de branduri americane sau din Europa de vest. Despre lap-top-uri, telefoane si electrocasnice, ce sa mai vorbim.
Pana si ce avem in
frigiderul care este foarte posibil sa nu fi fost produs la Gaesti, avem alimente aduse din strainatate, platite in strainatate cu valuta cumparata de importatori din Romania la cursul tot mai mare al euro.
Vestea buna este ca, de la aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana si pana in 2021, productia de cereale a Romaniei a crescut de patru ori.
Si 2021 a fost un an exceptional in ce priveste agricultura, iar contributia sa la PIB al Romaniei este estimata de autoritati la 4,4%.
Desi, in functie de suprafata agricola, Romania este a cincea tara din Europa, cu 13,5 milioane de hectare, productia interna acopera cerintele de consum ale locuitorilor doar in cazul a sase produse agroalimentare, potrivit datelor Institutului National de Statistica, citate de
economica.net.
Astfel, la cereale, gradul de autosuficienta este de 155,6%; la grau si secara, de 165,2%; la porumb, de 151,2%); la alte cereale de 162%; la varza, 100,5%, si, la carne de oaie si capra, de 112,2%.
In acelasi timp, Romania mai produce numai 55,3% din necesarul de carne de porc, de la 70%, in 2015.
Calculand consumul de carne, produse din carne si organe comestibile, indiferent de tipul acesteia, gradul de autosuficienta era, in 2020, de 72,1%, de la 79%, in 2015, in contextul in care 90,4% din necesarul de carne de pasare si 82,9% este acoperit din productia interna.
De asemenea, in 2020, doar 34,9% din necesarul de consum de zahar era acoperit din productia locala, fata de 100,6%, in 2015, in contextul in care consumul a ramas acelasi, de 25 de kilograme pe cap de locuitor.
Deficit pana si la lactate
Si la lactate, tendinta este negativa, inclusiv ca urmare a cresterii consumului de la 250,7 kg pe cap de locuitor, in 2015, la 260,2 kilograme, in 2020. Fabricile locale acopera numai doar 86,4% din necesar, fata de 93,1%, acum 5 ani.
In cazul oualor, stam ceva mai bine: 96,8% din necesarul de consum este acoperit din productia interna, dar acesta s-a redus de la 97,5%, in 2019, si 102,5%, in 2015.
Totodata, productia locala acopera aproximativ 84% din necesarul de uleiuri vegetale si 44,8% din necesarul de unt.
Dintre legume si leguminoase boabe, Romania produce mai mult decat consuma doar varza. In rest, avem deficite cuprinse intre 0,1%, la pepeni, si 29,6%, la tomate.
Astfel, gradul de autosuficienta este de 70,4% la tomate fata de 73,9%, in 2015; de79,65 la ceapa uscata fata de 82,5%; 70,5%, la radacinoase in comparatie cu 73,7%; 77,2%, la diverse legume in raport cu 85,2%; 90,9%, la pepeni, fata de 95,1%, si de 75,8% la leguminoase boabe, in comparatie cu 80%.
In ce priveste fructele, productia locala este deficitara la mere, dar, la celelate categorii, se apropie de necesarul de consum.
In 2020, gradul de autosuficienta in cazul fructelor era de 68,5%, la fructe si produse de fructe in general; 86,8%, la mere; 92,7%, la struguri; 97,2%, la prune; 92,6%, la cirese si visine; 18%, la piersici si nectarine.
Citeste si:
Noi programe de FINANTARE pentru IMM-uri: de unde poti lua bani pentru afacerea ta, in 2022
Foto: facebook MADR