Cum sa faci rost de bani pentru panouri solare si alte proiecte care ne scapa de dependenta energetica fata de Rusia
credite panouri solarecredite verziinvestitii energie verde
Explozia valorii facturilor la gaze naturale si energie electrica ne afecteaza pe toti, persoane fizice si firme. Desi eram constienti de capriciile Rusiei in legatura cu livrarea de gaze catre Europa, desi era usor de anticipat si atacarea Ucrainei, Europa a facut foarte putin pentru a-si asigura independenta de toanele Moscovei. In loc sa ne instalam panouri solare pe cat mai multe cladiri si locuinte, continuam sa ardem combustibil fosil pentru a ne incalzi. Insa, situatia este pe cale sa se schimbe datorita creditelor dedicate proiectelor de energie verde.
CEC Bank finanteaza proiecte care implica achizitiile verzi cu fonduri si garantii oferite de Grupul Bancii Europene de Investitii.
Banca acorda credite verzi, cu dobanzi reduse si garantii europene, pentru IMM-uri, in baza parteneriatului cu Grupul Bancii Europene de Investitii (BEI).
Creditele cu dobanzi reduse si garantii europene COSME pentru investitii in proiecte verzi sunt pentru cumpararea si instalarea de panouri solare, reabilitarea termica a cladirilor, achizitii de echipamente din clase energetice superioare si chiar reinnoirea flotelor auto ale companiilor cu masini electrice sau hibrid.
De asemenea, pot obtine finantare pentru activitatea curenta companiile care activeaza in domenii verzi - gestiunea deseurilor, economie circulara etc.
Printre proiectele verzi eligibile pentru credite verzi se numara reabilitarea energetica a spatiilor de productie sau sediilor prin modernizarea sistemelor de ventilatie, de incalzire, prin anvelopare si izolarea termica, achizitia de masini electrice si/sau hibrid, montarea de statii de incarcare pentru masinile electrice, achizitia de echipamente de productie noi cu consum redus de energie, dar si achizitia si montarea de panouri fotovoltaice/solare.
Valoarea maxima a creditului de investitii sau a liniilor de credit este de 699.000 de lei si se pot obtine garantii europene gratuite prin Programul COSME pentru pana la 50% din valoarea finantarii.
Dobanda mai mica pentru creditele verzi
Dobanda pentru creditele verzi este redusa cu 0,75%, fata de cea standard.
"Pactul Verde European si-a pus puternic amprenta asupra economiei, iar reducerea impactului asupra mediului si a costurilor cu energia sunt pe agenda publica si reprezinta preocupari majore pentru companii.
Prin lansarea finantarilor dedicate pentru investitii si proiecte verzi, CEC Bank se implica activ, oferind solutii pentru tranzitia la o economie verde", a declarat Bogdan Neacsu, presedinte director general CEC Bank.
Acordul dintre CEC Bank si BEI are o valoare de 50 milioane de euro, CEC Bank fiind prima banca din Romania care a accesat finantarile dezvoltate de BEI ca raspuns la criza generata de COVID-19.
Colaborarea dintre CEC Bank si Grupul BEI a inceput in 2013, iar acesta este cel de-al treilea acord de finantare semnat de cele doua parti.
Prin sursele atrase de la BEI pana in prezent, precum si prin programele de garantare FEI, CEC Bank a oferit finantari in valoare de peste 1,2 miliarde de lei, pentru peste 2.000 de companii.