Cum sa economisesti bani, chiar si din salariul minim pe economie
educatie financiarasalariul minim pe economieeconomisire
Sa economisesti bani cand primesti salariul minim pe economie poate suna imposibil, dar nu e chiar asa. Nu ai nevoie de o bagheta magica sau de venituri fabuloase, ci doar de cateva obiceiuri financiare bine puse la punct. Chiar daca traiesti de la un salariu la altul, poti sa incepi sa economisesti si sa-ti construiesti un mic fond de siguranta. Iata cum!
Prioritizeaza cheltuielile esentiale
Primul pas este sa iti dai seama care sunt acele cheltuieli de care chiar nu te poti lipsi. Chiria, utilitatile, mancarea – acestea sunt esentiale. Dar cat din aceste cheltuieli pot fi ajustate? Un truc simplu este sa iti faci o lista cu tot ce ai nevoie intr-o luna si sa evaluezi fiecare cheltuiala. Chiar ai nevoie de abonamentul acela scump la telefon sau poti trece la unul mai ieftin? Poti sa gasesti metode de a economisi la cumparaturi, cum ar fi sa te indrepti spre produse de la branduri mai putin cunoscute, dar la fel de bune?
Un alt mod de a prioritiza este sa platesti imediat ce primesti salariul. Plateste chiria, facturile si pune deoparte o mica suma pentru economii. E important sa iti achiti datoriile inainte de a incepe sa cheltuiesti pe lucruri care nu sunt esentiale. Acest obicei te va ajuta sa eviti sa ramai fara bani spre sfarsitul lunii si sa iti construiesti incet un fond de urgenta.
Gaseste alternative ieftine pentru cheltuielile zilnice
Poate suna banal, dar fiecare leu conteaza! Gandeste-te la toate micile cheltuieli pe care le faci zilnic. Cafeaua de dimineata? Poti sa iti faci una acasa si sa economisesti 10 lei pe zi. Te duci la munca cu masina? Poate te gandesti sa mergi cu transportul in comun sau, de ce nu, sa mergi cu bicicleta. Chiar si cheltuielile legate de masa pot fi reduse daca gatesti acasa in loc sa comanzi mancare sau sa mananci in oras.
De asemenea, abonamentele la sali de fitness sau alte servicii de lux pot fi revizuite. In loc sa platesti pentru sala de sport, poti face exercitii acasa sau sa alergi in parc. Exista multe aplicatii si canale de YouTube care ofera antrenamente gratuite, asa ca nu trebuie sa cheltui bani pentru a te mentine in forma.
Invata sa economisesti inteligent, fara sacrificii majore
Nu trebuie sa te lipsesti de lucrurile care iti aduc bucurie, dar poti gasi modalitati mai ieftine de a te bucura de ele. Daca iti place sa iesi in oras, alege zilele in care sunt reduceri sau mergi la evenimente gratuite. Exista atat de multe optiuni de entertainment low-cost in marile orase din Romania – festivaluri, concerte in aer liber, proiectii de filme in parcuri.
O alta idee este sa cumperi lucruri la reduceri. Asteapta perioadele de sales mari, cum ar fi Black Friday sau reducerile de sezon, pentru a-ti cumpara haine sau electronice. Si, bineinteles, exista si varianta de a cumpara lucruri second-hand. Piata de articole la mana a doua este in plina expansiune, iar uneori poti gasi lucruri de calitate la preturi mult mai mici decat cele din magazinele traditionale.
Fa-ti un plan financiar si respecta-l
Planificarea este cheia atunci cand vrei sa economisesti, mai ales cand castigi salariul minim. Incearca sa iti faci un buget lunar in care sa incluzi toate cheltuielile si sa pui deoparte, fie si o mica suma, pentru economii. Nu trebuie sa fie o suma mare. Chiar si 50 de lei pe luna pot face o diferenta pe termen lung. In plus, vei invata sa gestionezi mai bine banii si sa iti ajustezi stilul de viata in functie de buget.
Aplicatiile de gestionare a finantelor pot fi un ajutor de nadejde. Acestea iti arata unde se duc banii si te ajuta sa vezi unde poti economisi. Odata ce vezi clar pe ce se duc banii, iti va fi mult mai usor sa iei decizii intelepte si sa eviti cheltuielile impulsive. Cea mai mare satisfactie va veni in momentul in care vei vedea ca, chiar si cu un salariu minim, ai reusit sa pui ceva deoparte!
Prin urmare, e putin dificil si ai nevoie de motivatie, insa nu este imposibil sa pui un ban deoparte nici daca esti platit cu salariul minim pe economie. Totul tine de dorinta de a fi organizat financiar si de a evolua, chiar si cu pasi mici!
Sursa foto: unsplash.com