A aparut astazi un nou articol al excelentului economist Adrian Vasilescu : “Banii...dupa ce a intarcat Balaia finantarilor din afara tarii”, Ziarul Financiar, 2.08.2017.
El discuta despre afluxul de bani existenti in economie pe un continuum spart la mijloc de anul 2008 : inainte de criza si dupa criza.
Inainte de 2008 au existat multi bani in Romania, veniti de afara. Prin banci care au servit populatia cu numeroase credite de consum si ipotecare, crezand ca Romania va fi o oportunitate si un “tigru european”, vorba lui Sorin Grindeanu. Prin fondurile de investitii , care au vazut , de asemenea, in Romania, o oportunitate de dezvoltare. Prin cei peste 3 milioane de romani plecati aiurea sa munceasca.
Acest aflux de bani, grefat pe o educatie economica deficitara a romanilor, au instalat cea mai toxica idee de dezvoltare posibila : “nu toate drumurile catre dezvoltare trec prin eficienta economica”. Ne-am neglijat industria si am distrus-o. Am crezut in mottoul : “pica para malaiata in gura lui natafleata”.
Si a venit 2008 .
Bancile, fiind criza, nu au mai avut aport de capital de la bancile mama. A disparut creditarea fara acoperire si consumul fara productie
Romanii plecati au trecut si ei prin dificultati mari in tarile gazda – din cauza crizei – iar cei care au prins radacini si-au adus familiile dupa ei . Adio bani de la expati !
Investitorii straini au inteles ca Romania nu era “pamantul sfant” pe care-l percepeau gresit . Coruptie, forta de munca slab calificata, legislatie slaba si foarte instabila. Si cel mai rau lucru posibil, un val de nationalism si xenofobie pe care nu l-au perceput la inceput. Iata ce ne spune Adrian Vasilescu:
“O fantomă ce bântuie prin societatea românească încă de la începutul secolului al XX-lea. Pentru că încă de atunci mulÅ£i gânditori români, asemenea marelui sociolog Dimitrie Gusti, se temeau că „o viaţă economică cedată străinilor duce la exploatarea nemiloasă a bogăţiilor ţării ÅŸi la secarea posibilităţilor de trai”. Evident, era văzută numai faÅ£a urâtă a medaliei. Nu se vedea ÅŸi reversul: ţările care au reuÅŸit să atragă mai mult capital străin au fost cele dintâi care au rupt lanÅ£ul subdezvoltării. Iar gânditorii noÅŸtri iluÅŸtri, care au susÅ£inut dezvoltarea, au susÅ£inut ÅŸi atragerea de capital străin. Xenopol arătase calea. P. P. Carp a sugerat metoda”.
Si uite asa guvernul Mihai Tudose va trebui sa se bazeze nu pe banii altora ci pe banii pe care-i facem noi. Deocamdata vorbim , poate, de o “misiune imposibila”. Singura posibilitate pe care o intrevede Tudose ca strategie este sa bage mana in buzunarele romanilor. Toate planurile actuale ale guvernului inoveaza metode pentru a se realiza acest lucru.
In ceea ce priveste banii altora, nu reusim sa luam nici macar ceea ce ni se cuvine. Intr-un editorial (ZF) de astazi Sorin Paslaru spune ca la intrebarea cati bani am atras din fondurile europene guvernantii se irita. S-au atras zero euro. Motivul ? Nu s-au autorizat Autoritatile de Management care trebuie sa gestioneze acesti bani. Motivul real . Incompetenta crasa a functionarilor guvernamentali.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212