Cum poti transforma pierderea locului de munca intr-o oportunitate. Patru sfaturi in cazul in care ai ramas fara job
sfaturi gasire jobsfaturi somerisfaturi loc munca
Intr-o lume tot mai nesigura si in care preturile cresc de la o zi la alta si mai ai de platit rate bancare, pierderea locului de munca te pune intr-o situatie cel putin dificila. Iar, daca esti trecut de prima tinerete, a ramane fara job poate deveni o drama. Insa, cu cat iti revii mai repede din starea de anxietate, cu atat mai bine.
Cauzele pierderii
jobului sunt multiple, de la greselile pe care le-ai facut in cadrul companiei si lipsa ta de performante, pana la restruturari sau chiar desfiintarea firmei.
Potrivit eJobs, oricat ar fi de subiective sau de obiective motivele, cu cat le accepti mai repede, cu atat poti sa te reprofilezi mai repede.
Ce sa faci daca ai ramas fara loc de munca:
1. Nu intra in panica
Din clipa in care ai fost pus pe liber, zeci de intrebari iti vin in minte. Ce o sa faci? Unde te duci? Cum o sa te descurci? Cum iti vei plati creditele? Din ce o sa achiti chiria? Ai asigurare de somaj, iar, daca ai pus bani deoparte pentru astfel de situatii, calculeaza cat timp iti vor ajunge. Daca rezulta ca iti vei permite sa supravietuiesti macar cateva luni, acorda-ti cateva zile de relaxare, pleaca undeva si bucura-te de libertate, chiar daca ai dobandit-o prin pierderea locului de munca.
2. Gandeste-te la schimbarea domeniului de activitate
Poti transforma pierderea locului de munca intr-un pas inainte. Este unul dintre cele mai bune momente pentru a incerca sa-ti schimbi cariera, mai ales daca, oricum, intentionai sa faci altceva cu viata ta. Atentie, insa: reconversia profesionala nu e potrivita oricui! Daca simti ca nu poti face o schimbare radicala, nu te lasa pacalit de mirajul unui job complet nou. Schimbarea carierei nu trebuie sa fie un scop, ci o revelatie care sa te duca mai aproape de pasiunile tale.
3. Cauta alt loc de munca
Acelasi domeniu sau altul, important este sa cauti si sa gasesti alt job. Poti cauta direct pe platformele de recrutare posturile pe care ti le doresti in orasul in care activezi sau chiar joburi in strainatate. In acelasi timp, daca ai auzit lucruri bune despre o anumita firma, nu ezita sa cauti posturile libere direct la aceasta.
4. Completeaza-ti CV-ul
Cand stii la ce joburi vrei sa aplici, stii ce abilitati si cunostinte trebuie sa caracterizeze candidatul potrivit. Este momentul ideal sa-ti completezi CV-ul in asa fel incat sa atraga cat mai multi recrutori. Atentie insa! In niciun caz, nu trebuie sa adaugi neadevaruti sau sa inventezi sectiuni in CV-ul tau.
Urmand aceste sfaturi poti transforma pierderea locului de munca dintr-un eveniment nefericit, intr-o ocazie, poate unica, de a gasi un job mai bun, intr-un domeniu in care poate nici nu te gandeai ca ai putea lucra.
Foto: pexels.com