Cum poti sa pui bani deoparte, chiar daca ai salariu de 2.000-3.000 de lei net pe luna
economisireeconomiibani deoparteeducatie financiara
Economisirea se dovedeste a fi o veritabila provocare pentru milioane de romani care muncesc la ora actuala pe salariul minim pe economie sau castiga in jur de 3.000 de lei net pe luna.
Totusi, faptul ca e greu nu ar trebui sa te descurajeze. E imperios necesar sa faci economii, chiar si in aceste conditii sau, mai bine zis, cu atat mai mult cu cat ai un venit mic. Se impune sa faci tot posibilul pentru a avea un fond de urgenta, care sa-ti asigure cat de cat o stabilitate in cazul in care ti se intampla ceva neprevazut, cum ar fi pierderea locului de munca sau imbolnavirea si incapacitatea de lucru.
Cum sa pui bani deoparte dintr-un salariu mic
Iata cateva sfaturi practice care te pot ajuta
sa faci economii, chiar daca ai un salariu mic:
Incepe prin a-ti analiza veniturile tale si cheltuielile lunare. Fa o lista cu toate cheltuielile tale esentiale, cum ar fi chirie, utilitati, mancare si transport. Apoi, vezi ce poti economisi din venitul tau lunar. Poti, de exemplu, sa renunti la abonamentele pe care le platesti pe diferite platforme online sau chiar la abonamentul de la sala de fitness, daca ai unul, si sa optezi pentru a face sport gratuit, in casa sau in natura.
Chiar daca ai un venit mic, este important sa-ti faci economii o prioritate. Incearca sa-ti aloce o anumita suma de bani in fiecare luna pentru economii, chiar daca este o suma mica. Astfel, imediat cum primesti salariul, pune deoparte o suma cat de mica, presupunand ca nu ai avut-o.
Incearca sa faci cumparaturi inteligente si sa cauti reduceri sau oferte speciale. Mergi intotdeauna la cumparaturi cu o lista bine stabilita si cu un buget si nu te abate de la ele. Viziteaza si magazinele online si cauta cele mai mici preturi, uneori poti gasi preturi mai mici decat in magazinele fizice. De asemenea, recicleaza sticle, bidoane de plastic si obtine vouchere de pe urma acestora, pe care le poti folosi la cumparaturi.
In plus fata de venitul tau principal, poti cauta surse suplimentare de venit, cum ar fi un job part-time sau activitati freelance. Orice venit suplimentar poate fi directionat catre economii. Cauta un loc de munca pe care-l poti desfasura de acasa, dupa programul de la jobul principal.
Foto: manager.ro