Anii ’70 au venit la pachet pentru intreaga lume cu o criza energetica de proportii. Conducerea Romaniei de la acea vreme a luat decizia de a isi asigura independenta in domeniul energiei electrice. In anii urmatori s-au vazut deja primele rezultate importante, o serie intreaga de hidrocentrale aparand pana in ’80 pe Olt, Lotru si Bistrita. Tot in acele vremuri au aparut si amenajarile hidrotehnice de la Bicaz, Portile de Fier si Vidraru.
Criza energetica la nivel european si nu numai a revenit in prim plan in zilele noastre, jurnalistii americani de la New York Times aducandu-si aminte de eforturile pe care le-a facut Nicolae Ceausescu incercand sa izoleze Romania de influenta Uniunii Sovietice. Intr-o analiza publicata recent, publicatia de peste Ocean noteaza ca “un sir de cupole uriase de beton se profileaza de-a lungul Canalului Dunare-Marea Neagra din Cernavoda, doua dintre structuri gazduind reactoare nucleare care alimenteaza reteaua electrica a Romaniei”.
Indiferent de cat de mult ne dorim sa nu mai vorbim despre succesele dictatorului Nicolae Ceausescu, in aceasta privinta nu putem sa nu ii recunoastem meritele si eforturile pe care le-a facut in acele vremuri. Ne regasim la momentul actual intr-o perioada in care mare parte din Europa incearca din rasputeri sa taie legaturile cu energia Rusiei. In tot acest timp, jurnalistii americani noteaza ca Romania are marele avantaj de a beneficia de gandirea lui Nicolae Ceausescu.
New York Times relateaza ca invazia Ucrainei de catre Rusia a convins autoritatile de la Bucuresti sa investeasca in finalizarea a doua dintre centralele ramase neterminate de la Cernavoda si sa deschida drumul catre un nou tip de tehnologie nucleara. Totodata, NYT mai scrie ca Romania incearca acum mai mult ca niciodata sa profite din plin de zacamintele substantiale de gaze offshore din adancurile Marii Negre.
Nuclearelectrica, compania controlata de stat care este proprietara complexului nuclear de la Cernavoda, planuieste sa investeasca pana la 9 miliarde de euro in directia initiativelor nucleare despre care am pomenit in randurile anterioare. In aceste conditii, New York Times noteaza faptul ca unii specialisti sustin ca Romania are potentialul de a deveni o putere regionala energetica care ar putea ajuta vecinii din estul si sudul continentului european sa rupa legaturile cu Moscova. Totodata, energia nucleara ar putea ajuta Romania sa atinga mai multe obiective in chestiuni energetice, incepand “de la reducerea emisiilor de carbon si pana la combaterea agresiunii ruse in regiune”.
Ultimele NOUTATI
ANAF! Ti se fura banii de pe card chiar in Saptamana Mare - victime pot cadea toti romanii care au conturi si carduri
Mediul privat arata cartonasul rosu! Increderea managerilor in economia romaneasca s-a prabusit
Educatia financiara in familie: cum poti transforma o discutie banala in lectie de viata
Partenerii nostri
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
Incheierea contractului de servitute: Cine are dreptul si ce obligatii are
Bilet la ordin: Notiuni, caracteristici si utilizari
Pensia sociala in Romania: Cine primeste si care sunt criteriile de acordare