Cum isi taie Romania singura craca de sub picioare. Banii din PNRR, in pericol din cauza ca nu stim sa facem reforme, riscam sa pierdem fondurile
pnrrbani pnrrfonduri europene
Romania risca sa piarda sume importante de bani din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), din cauza faptului ca responsabilii nu ar fi implementat asa cum trebuie reformele necesare.
Banii aferenti celei de-a treia cerere de plata ar fi astfel in pericol de a fi pierduri de catre tara noastra. Vorbim despre bani care ar trebui sa ne ajute sa imbunatatim sistemele publice si sa facem atat de necesarele investitii.
Romania risca sa piarda bani frumosi din PNRR, din cauza ca nu respecta reformele promise
Avertismentul vine de la Celine Gauer - reprezentant Comisia Europeana: "Am ajuns la cererea de plata nr 3. E bine, dar de fapt este intarziata, comparativ cu stadiul in care ar trebui sa ne aflam si e esential sa folosim 2024 pentru a accelera aceasta implementare. De ce? Fiindca, asa cum a mentionat si domnul ministru, mai avem doar 29 de luni - un timp foarte scurt daca trebuie sa implementezi 400 de jaloane si tinte. 2026 nu se indeparteaza, se apropie. Orice cerere de plata care nu va fi trimisa pana in august 2026, deci 29 luni, orice jalon si tinta care nu va fi realizata pana in august 2026 se vor transpune in pierdere pentru Romania si poate chiar returnare a anumitor fonduri. In ciuda avertismentelor, ministrul Fondurilor Europene, Adrian Caciu, nu-si face griji. Situatia noastra e comparabila cu cea a altor tari europene, spune el".
Ce este PNRR si la ce ne ajuta
Planul National de Redresare si Rezilienta al Romaniei (
PNRR) este un program de finantare conceput astfel incat sa asigure dezvoltarea Romaniei, prin sprijinirea nivelului de adaptare la situatii de criza, cat si valorificarea potentialului de dezvoltare economica, prin reforme majore si investitii cheie.
"Componenta MF din PNRR (Componenta 8 - Reforma fiscala si reforma sistemului de pensii) cuprinde un numar de 5 reforme si 8 investitii, avand alocat un buget total de 371,8 mil. EUR si vizeaza: reforma administratiei fiscale (obiectiv - cresterea ponderii veniturilor colectate de ANAF cu cel putin 2,5% din PIB fata de valoarea indicatorului din anul 2019, respectiv reducerea decalajului TVA cu 5 puncte procentuale in 2026 fata de valoarea indicatorului din 2019) si revizuirea cadrului fiscal, imbunatatirea eficientei cheltuielilor publice, consolidarea capacitatii institutionale de prognozare a cheltuielilor cu pensiile, infiintarea Bancii Nationale de Dezvoltare", explica Executivul de la Bucuresti.
Foto: unsplash.com