Cum isi reduce Bulgaria dependenta de importul de energie: Cu centrale electrice pe baza de biomasa
biomasagebulgaria
Pentru a reduce puternica dependenta a Bulgariei de importul de energie, langa Stroevo, in provincia Plovdiv, se construieste o centrala de referinta care transforma biomasa in energie si functioneaza pe baza tehnologiei motoarelor cu gaz Jenbacher de la GE (NYSE: GE). Centrala din Karlovo cu o capacitate de 5 megawati (MW) va folosi trei motoare Jenbacher robuste, cu consum flexibil de combustibil si eficienta ridicata de la GE - un motor J612 si doua J620 - pe baza de gaz de sinteza provenit din paie si talas, urmand sa produca suficienta energie pentru a aproviziona 2.000 de gospodarii, a anuntat compania.
De regula, gazificarea eficienta a acestor deseuri de lemn este greu de realizat, insa integrarea solida a tehnologiei de gazificare a biomasei de la EQTEC Iberia cu renumitele motoare cu gaz de la GE va asigura performante ridicate privind emisiile, eficienta si economiile. Centrala urmeaza sa fie finalizata la sfarsitul anului 2014, fiind construita de EQTEC Iberia, parte a concernului spaniol Ebioss Energy AD (MAB: EBI). Cea mai recenta completare a strategiei Ebioss se refera la aplicarea tehnologiei sale de centrale de cogenerare integrate cu gazificarea biomasei (IBGPP) in Europa pentru a ajuta tarile din regiune sa isi reduca dependenta de importul de energie din strainatate si sa imbunatateasca procentul energiei obtinute din surse regenerabile.
Bulgaria isi propune ca pana in anul 2020, 16% din necesarul energetic sa provina din surse regenerabile nationale, insa in prezent, peste 70% din energie se obtine din petrol si gaze de import.
„Gazificarea biomasei in scopul producerii energiei—in acest caz, din paie si talas—necesita un know-how special, iar inginerii nostri si echipa de la GE au lucrat impreuna pentru a integra tehnologia de gazificare de la EQTEC si tehnologiile de generare a energiei de la GE in vederea imbunatatirii performantei si aspectelor economice,” a declarat Luis Sanchez CEO, EBIOSS.
„Am dezvoltat o centrala IBGPP care atinge o eficienta energetica mult mai mare decat tehnologiile termice folosite in mod traditional intr-o centrala de asemenea dimensiuni. De exemplu, o centrala tipica bazata pe cicluri termice Rankine care transforma biomasa in energie electrica asigura o eficienta electrica de 18% - 20% fata de folosirea motoarelor cu gaz de la GE care asigura o eficienta electrica de aproximativ 28% si o eficienta totala de cogenerare de aproape 70%. Acest lucru ne va permite sa instalam in mod economic tehnologia IBGPP alaturi de GE in alte localitati din Bulgaria si in alte tari pentru a le ajuta sa se bucure de o mai mare independenta energetica si de diversificarea combustibilului.”
Atractivitatea gazului de sinteza se datoreaza faptului ca este un combustibil care se poate regenera in mod continuu si permite producerea economica a energiei la fata locului, chiar la punctul de consum, reducand pierderile inerente transportului energiei electrice. Acesta contribuie si la solutionarea problemei de evacuare a deseurilor prin transformarea deseurilor organice in combustibil. Cu ajutorul tehnologiei de gazificare de la EQTEC, aburul si apa calda pot fi generate fara o scadere a energiei obtinute, prin urmare eficienta totala a centralei va fi mult mai ridicata atunci cand centrala este folosita pentru termoficare sau alte aplicatii de cogenerare, pe langa productia de energie.
Foto: Compania.