Cum intri in legalitate cu ANAF-ul daca vrei sa-ti deschizi un salon de infrumusetare sau intretinere corporala
salon de infrumusetareanaf
Conform ANAF, romanii care doresc sa-si deschida o afacere in domeniul prestarii unor activitati de infrumusetare/intretinere corporala trebuie in primul rand sa se adreseze Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
In functie de modalitatea in care doriti sa va desfasurati activitatea, ONRC va poate autoriza desfasurarea activitatii in calitate de:
-
societate, persoana juridica romana, in conditiile prevazute de Legea nr. 31/1990 Legea societatilor;
-
persoana fizica autorizata/ intreprindere individuala/ intreprindere familiala, in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale.
Autorizarea functionarii nu exonereaza societatile, respectiv persoanele fizice autorizate/intreprinderile individuale intreprinderile familiale de obligatia de a obtine, inainte de inceperea activitatii autorizatiile, avizeler licentele si altele asemenea, prevazute in legi speciale, pentru desfasurarea anumitor activitati economice. Indiferent de modalitatea de desfasurare a activitatii aveti obligatii fiscale declarative si de plata.
Spre exemplu, in situatia in care desfasurati activitate prin intermediul unei societati, aceasta poate fi platitoare de impozit pe profit sau platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor in functie de conditiile stabilite de Codul fiscal. Daca societatea respectiva are si angajati, in calitate de angajator aceasta are obligatia de a retine la sursa impozitul pe venit, respectiv contributiile sociale obligatorii.
In plus, societatea respectiva va avea obligatia depunerii la organul fiscal competent a declaratiilor de impunere specifice la termenele prevazute de lege, precum si obligatia platii obligatiilor prevazute de lege.
In situatia in care desfasurati activitate in calitate de persoana fizica autorizata/ intreprindere individuala/intreprindere familiala pentru veniturile realizate datorati impozit pe venit, respectiv contributii sociale obligatorii, dupa caz in conditiile stabilite de Codul fiscal.
In plus, in calitatea dumneavoastra de persoana fizica, veti avea obligatia depunerii la
organul fiscal competent a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice la termenele prevazute de lege. In situatia in care aveti si angajati, obligatiile dumneavoastra declarative si de plata sunt identice cu cele ale persoanelor juridice care au calitatea de angajatori.
Foto: freepik.com