Cum i-au iesit analizele Uniunii Europene la clinica Eurostat (II). Romania, printre piticii Europei
Starea de sanatate a Uniunii Europene este, periodic, investigata de Eurostat, organ executiv al Uniunii Europene, care se ocupa cu statistica. Deocamdata, intre cele 28 de tari membre UE exista decalaje foarte mari, la foarte multe capitole. Pentru ca aceste decalaje sa fie anulate, guvernele nationale ar trebui sa intocmeasca, impreuna cu factorii de decizie ai Uniunii, o agenda de lucru comuna.
Conform raportului Eurostat, Produsul Intern Brut total al tarilor membre UE in anul 2017 a fost de 15.326 miliarde de euro. Cea mai puternica economie a fost cea a Germaniei, care a generat un PIB de 3.300 mld. euro, adica 21,3% din PIB-ul UE. Pe locurile urmatoare s-au situat Marea Britanie (15,2% din PIB-ul UE) si Franta (14,9% din PIB-ul UE).
In anul de referinta, economia Romaniei a generat 1,2% din PIB-ul UE, cu doar 0,1 puncte procentuale mai putin decat economiile Portugaliei si Cehiei.
In ceea ce priveste PIB-ul pe cap de locuitor, media in tarile UE este de 29.200 de euro. La acest capitol, Bulgaria si Romania se gasesc la coada clasamentului cu 49% respective 58% din PIB-ul mediu european pe cap de locuitor.
Pe primul loc, la acest indicator, este Luxemburgul, cu un PIB pe cap de locuitor de 2,58 ori mai mare decat media UE.
In ceea ce priveste cheltuielile publice, acestea au reprezentat, in anul 2016, in medie, la nivelul UE, 46,3% din PIB. In aceste cheltuieli publice au fost incluse cele pentru protectia sociala, sanatate, servicii publice si educatie.
La toate aceste capitole, Romania se afla pe penultimul loc intre tarile UE.
In anul 2017, tarile Uniunii Europene au exportat catre terte tari produse si servicii in valoare totala de 1.879 mld. euro, cu 21 de miliarde de euro mai mult decat valoarea totala a importurilor.
In acelasi an, cele mai multe marfuri din statele UE (20% din valoarea totala) au fost exportate in Statele Unite. Urmatorul cel mai mare stat importator de marfuri din UE a fost China (10,5% din valoarea totala a marfurilor exportate din UE).
In ceea ce priveste importurile, China este cel mai mare exportator in tarile UE (20,2% din valoare totala a importurilor).
In medie, la nivelul Uniunii Europene, cei mai multi angajati sunt cei din zona serviciilor (74%), apoi din industrie (15,3%), Constructii (6,3%) si Agricultura (4,4%).
Cercetarea si dezvoltarea sunt vazute, la nivelul tarilor Uniunii Europene, drept principali vectori ai dezvoltarii economice si ai asigurarii sanatatii populatiei. In ceea ce priveste procentul din PIB alocat cercetarii si dezvoltarii, Romania se situeaza pe penultimul loc in UE, cu doar 0,48% din PIB (fata de o medie europeana de 2.03%).
In anul 2016, in tarile UE circulau pe sosele 258 de milioane de masini personale. Cele mai multe (raportat la 1.000 de locuitori) erau inmatriculate in Luxemburg (600 autovehicule la 1.000 locuitori), iar cele mai putine in Romania (280/ 1.000 locuitori).
In medie, la nivelul UE, in anul de referinta erau 510 masini la mia de locuitori.
Tarile UE importa mai mult de jumatate din energia pe care o consuma. Cel mai mare exportator de petrol (materie prima), combustibili solizi si gaze naturale catre tarile UE este Rusia (la toate cele trei categorii de combustibil).
Acestea sunt rezultatele "analizelor" pe care Eurostat le-a efectuat Uniunii Europene, iar cifrele de mai sus ar trebui sa indice domeniile si tarile unde guvernele nationale si organizatiile de la nivelul UE ar trebui sa actioneze coordonat pentru a avea, in viitorul cat mai apropiat, o Uniune valida, sanatoasa si uniforma.
Sursa foto: maxpixel.net