Cum arunca romanii la gunoi aproape un miliard de euro
reciclare deseuririsipapiata deseuriecologie romania
Invitat la conferinta "Deseuri de ambalaje: tendinte vs. eficienta", din cadrul Pack Expo 2018, Ion Cimpeanu, secretar de stat in Ministerul Mediului, a estimat piata deseurilor reciclabile din Romania la aproape un miliard de euro.
Romania produce, in fiecare an, 6 milioane de tone de deseuri, din care aproximativ 40% sunt reciclabile. Astfel, piata acestui tip de deseuri ar putea fi de peste doua milioane de tone.
Insa, in tara noastra, gradul de reciclare este mai mic de 5% din totalul deseurilor municipale, dar, anul acesta, prin Administratia Fondului pentru Mediu, sunt prevazuti bani pentru educarea legata de colectarea selectiva.
Potrivit oficialului, la noi, se arunca la groapa cantitati uriase de materie prima si energie. "Putem spune, fara sa gresim, ca, aruncand la groapa aceste deseuri, aruncam la groapa bani", a explicat Cimpeanu.
El a adaugat ca, prin depozitarea a 10.000 de tone de deseuri, se creeaza sase locuri de munca, in timp ce reciclarea aceleiasi cantitati ar crea 36 de locuri de munca.
Conform secretarului de stat, Ministerul Mediului, societatea civila si ONG-urile vor sa transforme acest sector dintr-unul al depozitarii intr-unul al reciclarii.
Anul acesta, a fost aprobat Planul National de Gestionare a Deseurilor, care urmareste identificarea instrumentelor economice prin care gospodariile sa fie incurajate sa scada cantitatile de deseuri; repunerea bazelor unui sistem corect si transparent de gestionare a deseurilor; cresterea calitatii reciclarii prin introducerea unor indicatori de performanta.