Cum ar trebui sa se comporte tinerii cu banii: economisire si fara pretentii exagerate
educatie financiara
E normal ca tinerii, pana la finalizarea studiilor si integrarea in campul muncii, sa dispuna de finante limitate, cel mai adesea de la parinti. Totusi, asta nu ii scuteste de la a se educa financiar si a avea grija de bugetul lor.
In primul rand, tinerii care nu sunt pe picioarele lor ar trebui sa se multumeasca cu ceea ce li se ofera de la parinti, bunici, tutori sau oricine le intinde o mana de ajutor si de sustinere. In cazul in care pretentiilor lor depasesc posibilitatile sau disponibilitatea celor din jur, atunci sunt invitati sa isi produca singuri banii care sa le intretina asteptarile inalte - aceasta ar trebui sa fie regula de aur in comportamentul tinerilor.
Educatie financiara pentru tineri
In continuare, este vorba despre gestionarea bugetului. Oricat de mic sau de mare ar fi, incepe sa economisesti bani inca de la o varsta frageda. Creeaza un obicei de a pune deoparte o parte din banii pe care ii primesti, fie ca este vorba despre alocatie, bursa sau venituri din munca part-time.
De asemenea, invata sa gestionezi banii prin stabilirea unui buget lunar. Inregistreaza-ti veniturile si cheltuielile si asigura-te ca nu cheltuiesti mai mult decat castigi.
Alt sfat ar fi sa eviti indatorarea, cum ar fi sa ceri bani imprumut de la apropiati sau diferite cunostinte. Fiind tanar, este usor sa cazi in capcana datoriilor. Fii responsabil si evita sa te imprumuti in exces sau sa folosesti cardul de credit in mod iresponsabil.
Exploreaza modalitati de a castiga bani in plus in timpul liber, cum ar fi lucrul part-time, freelance sau alte activitati care iti permit sa iti dezvolti abilitatile si sa castigi experienta in timp ce castigi bani.
In cele din urma, creeaza un fond de urgenta pentru a face fata cheltuielilor neprevazute sau situatiilor de criza. Incearca sa economisesti suficient pentru a acoperi cel putin trei pana la sase luni de cheltuieli lunare.
Foto: freepik.com