Cum ar putea avea Romania un deficit bugetar corect
lucian croitorubnrdeficit bugetarreducere cheltuieli
Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), este de parere ca solutia viabila pentru mentinerea la niveluri corecte a deficitului bugetar este rationalizarea cheltuielilor guvernamentale.
Invitat la o conferinta la Academia de Studii Economice, Croitoru a explicat ca rationalizarea nu inseamna taierea cheltuielilor, ci o crestere mai inceata a cheltuielilor cu transferurile - dintre care cea mai mare cheltuiala este cea cu pensiile - comparativ cu ritmul de crestere a cheltuielilor cu investitiile.
Rationalizarea ar avea ca efect sporirea economisirii guvernamentale, reducerea deficitului bugetului asigurarilor sociale si a datoriei publice, precum si cresterea productivitatii in sectorul privat.
Croitoru a precizat ca nu orice reducere a deficitului bugetar este dezirabila, dar, cat timp cresterea impozitelor este principala solutie pentru controlarea deficitului bugetar, economia informala va continua sa creasca, iar problemele fiscale vor fi agravate.
Oficialul a subliniat ca ar trebui eliminat din societatea romaneasca mitul ca stanga creste cheltuielile sociale, deoarece acelasi lucru il fac si partidele de dreapta.
"Nici stanga si nici dreapta nu pot garanta ca beneficiile sociale si datoriile publice pot fi mentinute in limite sustenabile.
Limitarea prin Constitutie a ponderii datoriilor publice in PIB nu este o garantie a sustenabilitatii, dar trebuie incercata", a explicat consilierul, citat de Agerpres.
Tinta de deficit bugetar stabilita de autoritatile de la Bucuresti pentru 2014 este de 2,2% din PIB.
Dupa primele noua luni din 2014, executia bugetului general consolidat s-a incheiat cu un excedent de 0,06% din PIB.