Cum ar fi dat statul teapa furnizorilor: companiile sunt foc si para pe Ministerul Energiei
decontare furnizori energieplata facturi energiebani decontare energie
Statul roman a tot anuntat masuri de compensare a facturilor uriase la energie electrica si gaze naturale, precum si amenzi aplicate companiilor care au emis eronat aceste facturi. Se pare, insa, ca acelasi stat a uitat sa-i plateasca pe furnizorii de energie care au incasat mai putin ca urmare a plafonarii preturilor.
Federatia Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) sustine ca membri sai nu au primit niciun ban de la stat pentru
compensarea facturilor.
Pana acum, toata schema de sprijin este finantata, din noiembrie 2021 de catre aceste companii, potrivit Danei Daraban, director executiv al ACUE.
"Din intelegerea noastra, se doreste un numar cat mai mare de beneficiari ai acestei scheme, urmand sa fie exceptati doar agentii economici mari, care intra sub incidenta unor scheme de ajutor de stat si alte tipuri de facilitati.
Pana in momentul de fata, nu s-a facut nicio plata catre furnizori, iar aceasta schema de la 1 noiembrie este finantata in totalitate de furnizori", a declarat Daraban, prezenta la conferinta "Criza energetica - solutii la problemele momentului".
Reprezentata ACUE a pus in vedere ca intarzierea decontarii pune presiune si mare pe fluxul de lichiditati al furnizorilor de utilitati din energie.
Statul are bani pentru decontari
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat, in cadrul conferintei, ca statul va deconta banii dupa ce furnizorii vor intocmi facturile conform legii.
Conform ministrului, exista bani in buget pentru a plati compensatii furnizorilor "dar ne dorim ca furnizorii sa intocmeasca facturile corespunzator, in asa fel incat sa existe si confortul din partea salariatilor Ministerului Energiei ca certifica niste plati in baza unor facturi emise corect".
"Ii asigur pe toti furnizorii ca nu vor avea restante la plata pe situatiile de plata care sunt intocmite conform legii", a promis Popescu.
Insa, Daraban a replicat ca decontarea trebuie facuta independent de situatiile punctuale.
"Nu poti sa spui ca, pentru o factura care nici nu stii la care dintre furnizori nu este corecta, opresti decontarile pentru toata zona de furnizare. Aici suntem putini ingrijorati", a spus Daraban.
Ea a adaugat ca 70% din factura la gaze reprezinta costul furnizorului cu achizitia marfii si 50-60%, in cazul facturilor de energie electrica, iar marja furnizorilor este, in medie, de 5%.