Cum a ajuns mancarea subiect de scandal in Guvern: unii anunta ieftiniri, altii spun ca toata lumea are nevoi

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum a ajuns mancarea subiect de scandal in Guvern: unii anunta ieftiniri, altii spun ca toata lumea are nevoi
Cum a ajuns mancarea subiect de scandal in Guvern: unii anunta ieftiniri, altii spun ca toata lumea are nevoi
de Vlad Strunescu la 14 Ian. 2022
Urmareste-ne pe Google News
eliminare tva alimenteplafonare preturi alimenteeconomie de piata

Scumpirea energiei electrice si a gazelor naturale ameninta insasi existenta economiei de piata. Atat de important este acest tip de economie, incat pana si lideri comunisti, convertiti, dupa 1990, in capitalisti, au inteles faptul si au pus economia de piata in fruntea dezideratelor revolutionare.


Practic, economia de piata este fundamentul capitalismului. Indiferent de domeniu si indiferent de oprelistile legislative, in cele din urma, legea cererii si a ofertei va avea castig de cauza.

Citeste si: In plina criza sanitara, romanii devin mai ecologisti: ce au inceput sa faca sase din 10 conationali

 
Lucrul asta nu-l stiu unele state din estul Europei, care elimina TVA la alimentele de baza sau plafoneaza preturile unor produse, inclusiv carburanti.
 
Daca statul ii spune unui producator nu numai cat sa produca, ci si cu cat sa vanda, ne intoarcem exact in economia nefunctionala a statelor socialiste-comuniste, acest tip de abordare ducand, practic, la sfarsitul sinistrelor oranduiri din estul Europei.
 
Inscrisa cu chiu cu vai pe calea capitalismului, Romania a stimulat, cat a putut ea, initiativa privata: oamenii care au o idee de afaceri o pun de pe hartie in practica, devin antreprenori, devin proprii sefi, infiinteaza si mentin locuri de munca, platesc taxe si impozite la stat. 
 
Acum, dupa ce acestia au identificat oportunitati de afaceri, dupa ce si-au gasit un loc in piata, le spui cu cat sa-si vanda produsele a caror fabricare a costat mai mult. Si, sa zicem ca vand la pretul de productie. Atunci, unde mai este profitul si de ce s-ar mai deranja sa trudeasca? Iar, daca vand in pierdere, consecinta va fi falimentul. 
 
Singura mare grija a unui stat capitalist ar trebui sa fie sa aiba un aparat propriu cat mai mic, capabil sa lase economia libera - de piata, in functie de cerere si oferta - dupa care sa colecteze taxe si impozite de la corporatii, companii, intreprinderi mici, mijlocii sau microintreprinderi.
 
Acesta este rolul unui stat capitalist. La randul sau, statul comunist se identifica, practic, cu economia. Nu lasa loc initiativei private, detine fabrici si uzine. Stabileste preturi. Concurenta nu exista si de aceea produsele iesite dintr-o astfel de economie sunt de slaba calitate si, deci, greu vandabile pana si pe piata interna si cu atat mai putin la export.
 

Romania vrea sa imite Polonia si Ungaria

Actualul Guvern al Romaniei, hibridul intre PNL si PSD, intre niste asa-zisi liberali si asa-zisi social-democrati vrea sa nu mai perceapa TVA la alimentele de baza, informeaza Antena 3. Masura ar fi luata tocmai pentru a reduce inflatia. 
 
Insa, aceasta taxa a fost conceputa sa combine mai multe foste taxe, inclusiv pe cea pe circulatia marfurilor, si este menita sa aduca incasari importante la bugetul de stat. In afara de asta, ea a fost deja redusa la 9%. 

Citeste si:  Noua lege: chiar daca nu-ti platesti facturile, nu mai poti fi debransat oricum de la electricitate. Ce trebuie sa stii, in 2022
 
De aceea nu este de mirare ca o masura de acest fel ar fi in contradictie cu principiile Comisiei Europene.
 
Cu toate acestea, avand un dezvoltat spirit al imitatiei, guvernantii nostri au vazut ca, la altii, se poate. De exemplu, in Polonia, guvernantii au decis ca TVA sa fie 0% la mancare si gaze, iar, pentru restul produselor, au redus TVA de la 23% la 8%. 
 
"Programul este menit sa lase cat mai multi bani in portofelele polonezilor", a declarat Mateusz Morawiecki. Cati bani mai aduce in portofelele statului care trebuie sa se achite, in primul rand, de alte obligatii fata de cetateni, se pare ca nu mai conteaza.
 
In acelasi timp, Viktor Orban, seful Guvernului de la Budapesta, a anuntat ca Executivul va fixa preturile unor alimente de baza la nivelul din octombrie 2021. "Am decis sa intervenim asupra preturilor a sase produse", a spus premierul Viktor Orban, intr-o postare video pe Facebook. Este vorba despre zahar, faina de grau, ulei de floarea-soarelui, muschi de porc, piept de pui si lapte cu 2,8% de grasime.
 
Potrivit lui Orban, furnizorii cu amanuntul va trebui sa coboare preturile la aceste sase produse la nivelul din 15 octombrie 2021, insa nu a mentionat compensari economice din partea Guvernului.
 
Premierul a justificat masura prin scumpirea energiei si a adaugat ca aceste alimente vor putea fi cumparate la pret redus incepand din 1 februarie. Ungaria a stabilit deja un pret maxim pentru benzina 98, care nu trebuie sa depaseasca 1,35 euro pe litru.
 
De fapt, prin masurile luate, premierul Ungariei vizeaza castigarea alegerilor legislative care vor avea loc in luna aprilie a acestui an iar Orban vrea sa obtina al patrulea mandat consecutiv. 
 

Unde ne vom opri?

In fata populismului extern si local, s-a gasit si la noi cineva care sa sesizeze ineptia fixarii preturilor. Este vorba despre Dan Vilceanu, ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene. El si-a exprimat opozitia fata de o eventuala eliminare a TVA la alimentele de baza, cum ar vrea PSD. 
 
„Este o masura care, cel putin in momentul acesta, contravine directivei europene. Putem sa discutam orice cu Comisia Europeana, dar sa ai o reglementare care contravine unei directive europene inseamna infringement.
 
Este evident ca statul roman trebuia sa faca ceva in ce priveste cresterea preturilor la energie si gaze. A existat o lege pe care a votat-o toata lumea. Acum, inteleg ca nu mai e de ajuns acea lege si ca trebuie sa venim cu alte masuri. 
 
Vom vedea in guvern si alte masuri, dar trebuie sa ne punem o intrebare serioasa: unde ne vom opri? Pentru ca nevoi are toata lumea si, daca o sa incepem sa discutam fiecare nevoie in parte, ministrul Agriculturii este ingrijorat, pe buna dreptate, in privinta producatorilor din agricultura, sunt convins ca ministrul IMM-urilor va spune ca si IMM-urile au probleme in legatura cu situatia asta, va veni un alt ministru, cel de la Cultura, care va spune despre teatre. 
 
Cred ca ar trebui sa se discute: ce vrei, care sunt categoriile care au nevoie de ajutor? Cred ca trebuie ajutata, in primul rand, populatia. Dar, totusi, unde ne vom opri? Pentru ca intram intr-o spirala care nu se va opri niciodata, intotdeauna va fi cineva pe care ai uitat sa-l ajuti”, a declarat Vilceanu, intr-o conferinta de presa.
 
El este sceptic si in legatura cu o eventuala plafonare a preturilor la energie sau la alte scheme suplimentare de sprijin pentru consumatori. 
 
Potrivit ministrului, solutia trebuie sa fie obiectiva: "Trebuie sa te opresti undeva. Nu poti plati la nesfarsit si pentru toata lumea factura la energie. Oferim bani populatiei sau companiilor sa plateasca factura? Foarte bine. Fa-o pentru toti! 
 
Si, atunci, nu mai exista aceasta discutie. Ne permitem sa o facem, pentru toti?! Eu cred ca ar trebui sa ne oprim din a avea puncte de vedere politice si am vazut inclusiv cereri de demisie din partea unor colegi din guvern sau din coalitia PNL-PSD-UDMR, avand in vedere ca este o situatie pe care nu a creat-o un ministru sau un alt partid politic. E o situatie complicata, pe care o are toata Europa, toata lumea, la care noi trebuie sa venim cu raspunsuri serioase. Daca noi venim cu raspunsuri gen <<din aprilie sa vin cu o masura>>, iar celalalt coleg din coalitie spune <<dar de ce din aprilie, fa-o din februarie>>., nu cred ca aceasta este o modalitate serioasa si constructiva de a rezolva preturile la energie". 
 
Intrebat si despre masuri care ar fi fost decise in alte state, de plafonare a preturilor la carburanti sau de eliminare a unor taxe, Vilceanu a raspuns cu o intrebare retorica: "Unde ne vom opri? Pentru ca era clar ca va incepe discutia si despre pretul la carburanti. si, aici, iarasi, trebuie sa venim cu ajutor pentru populatie sa-si plateasca pretul la combustibil. 
 
Nu poate functiona la nesfarsit. Tocmai de aceea e imposibil sa poti gandi scheme de ajutor pentru energie, pentru gaze, pentru carburanti, pentru produse de baza si asa mai departe. O sa ajungem sa platim tot pentru toata lumea, ceea ce este de-a dreptul ireal, nu poti sa gandesti asa".
 
Vilceanu le-a explicat celor mai putin familiarizati cu economia de piata ca Guvernul nu poate interveni asupra preturilor practicate de diversi producatori privati. 
 

Plafonarea preturilor duce la disparitia produselor de la raft

"Exista, oricand, instrumentul de a plafona pretul si a interveni in piata la modul acesta, de a fixa tu preturile de la Guvern, ceea ce nu e tocmai ideea unei piete libere - ceea ce ar duce, sunt convins, in conditiile de piata actuale, cu preturi crescute la energie, la disparitia unor produse de pe raft. 
 
Cand pretul cu care tu produci este mai mare decat pretul cu care vinzi, evident ca nu vei mai avea niciun fel de motivatie sa produci si sa vinzi produsul respectiv, pentru ca asta ar insemna sa pierzi. La primele valuri ale pandemiei, s-a pus problema plafonarii preturilor la anumite medicamente si nu s-au putut plafona pentru ca ar fi dus la disparitia unor medicamente din piata. E acelasi lucru. 
 
Este complicat sa faci pretul fiecarui producator in parte, tu, la Guvern si sa-i spui tu cat a avut adaos si cat a fost cost de productie. Hai sa luam o firma care produce creioane. in functie de tehnologia si de aptitudinile fiecarei companii, unul produce creioane mai ieftin si altul mai scump. 
 
E complicat sa iei tu toate fabricile de creioane din Romania si sa-i spui cat are costurile si nici nu cred ca se apuca cineva sa faca asa ceva. Hai sa luam faina: unul are o moara mai noua, altul are o moara mai veche, n-ai de unde sa stii tu, la Guvern, cata energie consuma producatorii de faina. E o idee care poate fi un profit politic, dar niciodata nu poate fi un profit in piata, noi vorbim despre argumente economice aici", a explicat Vilceanu. 
 
Ministrul a respins si o eventuala supra-impozitare a profiturilor companiilor din energie, aratand o alta evidenta, dar care se pare ca este mai putin cunoscuta de unii: 80% dintre productarii de gaze si energie din Romania sunt de stat si, deci, 80% din dividendele acestor companii vin la stat.
 

In loc de eliminarea TVA, mai bine restrangerea adaosurilor comerciale

Reprezentantii mai multor asociatii din Romania au explicat ca, daca Guvernul ar elimina TVA la alimentele de baza, masura ar determina o scadere nesemnificativa a pretului produselor la raft.
 
Potrivit lui Sorin Minea, vicepresedintele Romalimenta, preturile ar putea ramane aceleasi, cu scaderi nesemnificative, insa, inainte ca aceasta masura sa fie adoptata, ar trebui definite foarte bine produsele alimentare care se incadreaza in cosul de cumparaturi de baza.
 
"In mod precis, va insemna paine, nu stiu daca si patiserie, va insemna carne, dar nu stiu daca si preparate din carne, va insemna lapte, dar nu stiu daca si branzeturi. Daca aceasta masura se va aplica pentru paine si produse de panificatie, carne si procesate din carne, inclusiv pui si peste, lapte si produse lactate, atunci aceste produse isi vor pastra preturile in continuare pe piata, chiar daca sunt majorarile actuale pe curent si gaze. Nu va insemna o micsorare a pretului pe piata pe trendul actual. in general, pretul va ramane aceleasi, scaderi nesemnificative", a spus Minea, citat de Economedia.
 
Totodata, Nicu Vasile, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) a amintit ca au mai fost reduceri de TVA si nu s-au vazut diferente de preturi la raft, iar Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, este de parere ca eliminarea TVA ar fi buna doar in cazul in care Guvernul ar veni cu o alta lege prin care sa constranga supermarketurile sa nu introduca un adaos comercial mai mare. Conform lui Frumosu, din experienta anilor trecuti, preturile produselor ar scadea la raft, insa, dupa o luna, supermarketurile ar putea creste adaosul comercial.
 
Din punctul sau de vedere, reducerea TVA ar trebui coroborata cu o formula pentru a constrange adaosul comercial pentru supermarketuri.

Citeste si: Furnizorii de energie, fortati sa fie corecti: se infiinteaza un Comandament care ii va urmari
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Vesti fabuloase la inceput de an, pentru romanii care traiesc si muncesc in strainatate. Ce se intampla cu preturile in Italia, Germania, Spania sau Franta?
Economie

Vesti fabuloase la inceput de an, pentru romanii care traiesc si muncesc in strainatate. Ce se intampla cu preturile in Italia, Germania, Spania sau Franta?

today02 Ian. 2025
Poate ajunge Bitcoin sa valoreze 200 k sau chiar 300 k de dolari in 2025? Analistii merg mai departe: va inlocui aurul fizic!
Economie

Poate ajunge Bitcoin sa valoreze 200 k sau chiar 300 k de dolari in 2025? Analistii merg mai departe: va inlocui aurul fizic!

today02 Ian. 2025
Surpriza in prag de AN NOU pentru toti romanii datori la banci. Mugur Isarescu este Mos Craciun pentru ei!
Financiar-Bancar

Surpriza in prag de AN NOU pentru toti romanii datori la banci. Mugur Isarescu este Mos Craciun pentru ei!

today02 Ian. 2025
Schimbare radicala pentru toti romanii care au card la ING. Banca anunta oficial ce se intampla de acum!
Financiar-Bancar

Schimbare radicala pentru toti romanii care au card la ING. Banca anunta oficial ce se intampla de acum!

today01 Ian. 2025
Comparatie intre tipurile de fundaluri pentru studio: sfaturi si recomandari
Business

Comparatie intre tipurile de fundaluri pentru studio: sfaturi si recomandari

today31 Dec. 2024
De ce nu este bine sa vorbesti despre bani pe 1 ianuarie? Superstitii care aduc succes in afaceri
Afla...

De ce nu este bine sa vorbesti despre bani pe 1 ianuarie? Superstitii care aduc succes in afaceri

today31 Dec. 2024
Anul Nou in jurul lumii: Traditii bizare si obiceiuri culinare pe care nu le-ai fi imaginat
Afla...

Anul Nou in jurul lumii: Traditii bizare si obiceiuri culinare pe care nu le-ai fi imaginat

today31 Dec. 2024
De ce trebuie sa incerci aceste 5 traditii culinare de Anul Nou care iti vor aduce noroc
Reteta zilei

De ce trebuie sa incerci aceste 5 traditii culinare de Anul Nou care iti vor aduce noroc

today31 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Surpriza in prag de AN NOU pentru toti romanii datori la banci. Mugur Isarescu este Mos Craciun pentru ei!
Financiar-Bancar

Surpriza in prag de AN NOU pentru toti romanii datori la banci. Mugur Isarescu este Mos Craciun pentru ei!

today02 Ian. 2025
Schimbare radicala pentru toti romanii care au card la ING. Banca anunta oficial ce se intampla de acum!
Financiar-Bancar

Schimbare radicala pentru toti romanii care au card la ING. Banca anunta oficial ce se intampla de acum!

today01 Ian. 2025
Comparatie intre tipurile de fundaluri pentru studio: sfaturi si recomandari
Business

Comparatie intre tipurile de fundaluri pentru studio: sfaturi si recomandari

today31 Dec. 2024
De ce nu este bine sa vorbesti despre bani pe 1 ianuarie? Superstitii care aduc succes in afaceri
Afla...

De ce nu este bine sa vorbesti despre bani pe 1 ianuarie? Superstitii care aduc succes in afaceri

today31 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x