Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
moneda eurodolar americanapreciere eurodepreciere dolar
Moneda euro s-a apreciat puternic in fata dolarului si a devenit in ultima perioada preferata investitorilor globali. Astfel, putem observa cum turbulentele politice si fiscale din Statele Unite ale Americii schimba balanta in favoarea Europei.
Turbulentele fiscale din SUA ridica moneda europeana si transforma euro intr-un refugiu preferat de tot mai multi investitori. Intr-un context dominat de incertitudine fiscala, tarife vamale si tensiuni comerciale generate de
politicile administratiei Trump, euro a ajuns la cel mai inalt nivel din ultimii trei ani fata de dolar. De la inceputul lunii aprilie, moneda unica s-a apreciat cu peste 5%, depasind pragul psihologic de 1,14 dolari, in ciuda previziunilor anterioare care indicau o posibila prabusire sub 1 dolar.
Valul de apreciere a euro vine pe fondul unei repatrieri masive de capital. Investitorii, alarmati de scaderea profitabilitatii companiilor americane si de incertitudinile economice, incep sa renunte la activele denominate in dolari. „Daca guvernul SUA face ca actiunile sa scada, trebuie sa ne intrebam daca lumea mai vrea sa-si pastreze banii in dolari”, afirma Kit Juckes de la Societe Generale. In acest context, neincrederea din SUA ridica moneda europeana, transformand-o dintr-o moneda vulnerabila in una dominanta.
Fluxurile de capital rescriu raportul de forte global
Europa, perceputa in mod traditional ca un spatiu stabil, a devenit brusc un punct de atractie pentru investitori. Germania a anuntat un plan amplu de cheltuieli publice, iar Banca Centrala Europeana transmite semnale clare ca va mentine o politica monetara relaxata. Diferentialul de randament dintre obligatiunile germane si cele americane se largeste, iar acest lucru favorizeaza euro. Strategii precum Vasileios Gkionakis de la Aviva Investors estimeaza ca moneda unica ar putea ajunge la 1,25 dolari in viitorul apropiat.
Pentru prima data dupa mult timp, investitorii internationali vad in euro o alternativa serioasa la dolar. Desi valute ca yenul japonez sau francul elvetian au inregistrat si ele aprecieri, euro a surprins prin forta ascensiunii sale. Tensiunile din SUA ridica moneda europeana intr-o maniera neasteptata, in special in conditiile in care pietele anticipau o slabiciune a euro in fata tarifelor comerciale americane.
Cu toate avantajele pe termen scurt, un euro puternic poate aduce si efecte negative. Exportatorii europeni devin mai putin competitivi, iar economia ar putea avea de suferit in cazul unei incetiniri globale. „In mod normal, euro se depreciaza in perioadele de stres economic, dar acum nu mai avem aceasta supapa de siguranta”, avertizeaza Mathieu Savary de la BCA Research. In acelasi timp, un euro apreciat poate impiedica BCE sa majoreze dobanzile, ceea ce ar fi, paradoxal, un avantaj pentru unele guverne europene care se pregatesc de noi cheltuieli.
Citeste si: Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Sursa foto: unsplash.com