ULTIMA ORA. Guvernul a retras ordonanta pentru majorarea salariilor in Constructii, Agricultura si IT
salariu net minim pe economie 2023salariu minim pe economie calculatorsalariu minim pe economie
S-a schimbat ... modificarea! Guvernul s-a razgandit joi, in ultimul moment, cu privire la ordonanta pentru majorarea salariului minim in cazul angajatilor care lucreaza in domeniile de activitate privilegiate fiscal. Premierul social-democrat Marcel Ciolacu a anuntat ca a retras de pe ordinea de zi ordonanta cu pricina.
Actualizare. Guvernul a retras ordonanta pentru majorarea salariilor in Constructii, Agricultura si IT
Premierul Ciolacu a anuntat ca retrage de pe ordinea de zi ordonanta de modificare a salariilor angajatilor din domeniile privilegiate fiscal, fiindca in urma majorarii, de fapt, unele venituri ar fi scazut.
Astfel ramane in picioare doar decizia de a majora cu 10% cuantumul salariului minim brut general, de la 3.000, la 3.300 de lei.
”Astazi, majoram cu 10% salariul minim general, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut pe luna, asa cum am promis, pentru a proteja veniturile salariatilor din Romania. Acest Guvern nu va renunta la prioritatea de a creste salariul minim si ne dorim sa existe o alta treapta de crestere in 2024, pe care o vom discuta, evident, cu partenerii sociali”, a spus premierul Marcel Ciolacu, joi, in sedinta de guvern.
Stirea initiala:
Este vorba despre un nou salariu minim pe economie la nivel general, dar si in Agricultura, Constructii sau IT.
Guvernul urmeaza sa adopte joi o ordonanta, dar si o hotarare de guvern pentru cele doua tipuri de salarii minime diferentiate.
Salariu net minim pe economie 2023
In cazul
salariului minim pe economie normal, de care beneficiaza cei mai multi salariati, nivelul acestuia va urca de la 3.000 de lei brut, la 3.300 de lei. Net insa, cresterea resimtita in buzunarul beneficiarului va fi ca si inexistenta, statul fiind marele castigator al acestei majorari.
In Constructii, IT sau Agricultura, cresterea salariului minim brut se face cu 500 de lei.
Salariu minim pe economie calculator
In prezent, un angajat cu salariul minim brut de 3.000 de lei primeste "in mana" 1898 de lei net. De la 1 octombrie, salariul net va fi de 1996 de lei net. Vorbim practic de o majorare neta de doar 98 de lei.
Sindicatele nu sunt de acord cu noul pachet fiscal. "Talpa tarii e pusa sa traga la jug"
Sindicatele critica aspru masurile fiscale pe care Cabinetul Ciolacu si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului, fiind de parere ca tot greul si toata povara vor apasa pe umerii omului de rand.
“Intr-un final, Guvernul isi asuma raspunderea in fata Parlamentului in legatura cu pachetul de masuri fiscale si de austeritate care au circulat pe surse in ultimele luni. In continuare, atitudinea este una de sfidare fata de lucratori, atat in ce priveste masurile cuprinse si exceptiile, cat si comunicarea deficitara. In realitate, pachetul de masuri fiscale este o denumire mult prea eleganta pentru ceea ce este de fapt: o jecmaneala de tipul anilor ’90, o alba-neagra cu cresteri care sunt de fapt taieri.
Proiectul legislativ este incoerent in propuneri, ceea ce arata ca este modelat mai curand dupa interese de grup. Concret, se taie anumite facilitati de la categorii de angajati (IT, agricultura, constructii) dar se pastreaza neatinse majorarile de 25% a diurnei pentru parlamentari, facute in februarie 2023 (cand deja se discutau masuri de restrangere bugetara); Se intoduc contributii pentru tichetele de masa si prime de vacanta, dar categorii intregi sunt in continuare exceptate de la plata CAS la fondul public de pensii (notari, avocati); Talpa tarii e pusa sa traga la jug pentru a acoperi excesele si incompetenta unei clase politice care vrea cu orice pret sa-si pastreze privilegiile si propria bunastare”, atrag atentia sindicalistii Cartel Alfa.
“Faptul ca valoarea maxima a unui tichet de masa creste de la 30 la 35 lei (oricum insuficient in raport cu explozia preturilor la alimente) si cea a voucherelor de vacanta de la 1.450 la 1.600 lei, este doar o posibilitate, dificil de pus in practica cand inca avem angajatori care acorda tichete de masa la valoarea de 10 lei sau vouchere de vacanta de 500 lei. Guvernantii dovedesc din nou ca nu cunosc si nu inteleg deloc realitatea dincolo de experienta lor personala, care de altfel tinde spre zero pe piata muncii”, au mai transmis acestia.
Foto: manager.ro