Cu atatea valuri de scumpiri, romanii au pus mana pe munca: somajul nu mai e la moda
somajrata somajuluisomeri
Se pare ca scumpirile din ultima perioada, dar si faptul ca angajatorii plaseaza tot mai multe joburi pe piata muncii, i-au determinat pe multi romani sa renunte la indemnizatia de somaj si sa intre in campul cu flori al muncii.
Conform celor mai recente date furnizate de Oficiul European pentru Statistica - Eurostat, Romania are una dintre cele mai reduse rate ale somajului din randul statelor membre ale blocului comunitar.
Per ansamblu, rata somajului in Uniunea Europeana, in martie, s-a situat la 6,2%, in scadere fata de 6,3%, nivelul inregistrat in luna precedenta si in scadere si mai puternica fata de 7,5%, nivelul din aceeasi perioada a anului 2021.
De asemenea, si in zona euro se inregistreaza o scadere a ratei somajului, ajungand la 6,8% in martie, de la 6,9% luna precedenta si 8,2% in perioada similara din 2021.
In tara noastra, rata somajului e sub media blocului comunitar si sub cea a zonei euro, respectiv 5,7%.
Cel mai mic nivel al somajului il regasim in state precum: Cehia (2,3%), Germania (2,9%), Polonia si Malta (ambele cu 3%). In schimb, Spania si Grecia se confrunta cu cele mai acute probleme pe aceasta zona, inregistrand rate ale somajului de cate doua cifre, respectiv 13,5% si 12,9%.
In martie, 13,374 milioane de persoane din UE, dintre care 11,274 milioane in zona euro, erau in
somaj in luna martie. Fata de cifrele inregistrate cu o luna in urma, Eurostat ne spune ca numarul somerilor a scazut cu 85.000 in UE si cu 76.000 in zona euro. De altfel, comparand luna martie a anului trecut cu martie 2022, vedem ca numarul somerilor s-a diminuat cu 2,359 milioane in Uniunea Europeana si cu 1,931 milioane in statele din zona euro.
Cei mai multi europeni fara job sunt tineri
Tinerii domina clasamentul somerilor, analizand situatia pe categorii de varsta. Europenii sub 25 de ani care n-au un loc de munca erau, in luna martie, nu mai putini de 2,579 milioane, dintre care 2,098 milioane in zona euro.
Pe sexe, se pare ca somajul e mai pronuntat in randul femeilor (6,6% in UE), fata de cel al barbatilor (5,9%).