Cruciada impotriva fraudei fiscale
evaziune fiscalacombatereparadisuri fiscale
Specialistii in problemele cauzate de fraudele fiscale estimeaza ca paradisurile fiscale adapostesc 5.800 de miliarde de euro, echivaland cu pierderi de 130 de miliarde pe an pentru administratiile fiscale din toata lumea.
De aceea, la Berlin, la Forumul mondial privind transparenta si schimbul de informatii, peste 80 de state s-au angajat sa infiinteze, pana in 2017 sau 2018, un sistem de schimb automat de informatii financiare pentru a lupta impotriva fraudei fiscale.
Dintre statele semnatare, 51 s-au angajat sa inceapa schimbul de informatii din septembrie 2017, urmand ca fiecare dintre ele sa stabileasca in acest scop o autoritate nationala insarcinata cu colectarea si transmiterea catre alte state a informatiilor bancare referitoare la strainii cu drept de sedere pe teritoriul sau.
Obiectivul este ca fiecare administratie fiscala sa stie ce active financiare au plasat contribuabilii sai in strainatate.
Potrivit Agerpres, printre semnatare, se numara statele membre ale Uniunii Europene si principate in care secretul bancar era lege, precum Liechtenstein, sau paradisuri fiscale cum sunt Insulele Cayman sau Insulele Virgine Britanice.
Alte 30 de state s-au angajat sa se alature schimburilor de informatii din 2018. Printre acestea se numara Austria, Elvetia, Insulele Bahamas, Emiratele Arabe Unite.
Statele care nu participa la schimbul automat de informatii vor figura pe o lista oficiale a OCDE.
Desi, este un pas important, expertii considera ca masura luata este slaba pentru combaterea fraudei fiscale.
Ei arata ca, pentru a transmite informatii din 2017, bancile vor colecta date din 2016 cu privire la conturile de peste 250.000 de dolari, dar, pana atunci, cine are ceva de ascuns isi va imparti lichiditatile in mai multe conturi sub aceasta limita.
De asemenea, desi au semnat acordul, statele vor putea alege cu cine schimba automat informatii. Elvetia a anuntat ca nu le va transmite informatii decat tarilor considerate importante pentru industria financiara din Tara Cantoanelor.
Astfel, depozitele facute de cetateni bogati ai unor tari sarace risca sa ramana necomunicate.
Totodata, evazionistii se vor putea ascunde in spatele unor societati-paravan, intrucat bancile nu vor fi obligate sa dezvaluie identitatea beneficiarilor decat in legatura cu veniturile obtinute din investitii, si nu din activitati comerciale.