Cresterea somajului in timpul pandemiei poate fi pusa in relatie cu cresterea sumelor de bani economisiti lunar intr-o gospodarie
Pandemia si restrictiile generate de aceasta au provocat schimbari importante in comportamentul fiecaruia dintre noi. Interactionam altfel decat inainte de pandemie, ne petrecem altfel timpul liber si vacantele, muncim altfel. Unul dintre lucrurile care s-au schimbat este si rata de economisire a banilor.
Nu putini sunt cei care si-au pierdut slujbele din pricina pandemiei, multe afaceri s-au inchis temporar sau definitiv, insa cei care si-au pastrat locul de munca si salariul avute inainte de declansarea pandemiei pun, lunar, mai multi bani deoparte.
Asta nu pentru ca au devenit mai calculati sau mai atenti la felul in care isi cheltuiesc banii, ci pentru ca nu mai au pe ce sa-i cheltuiasca.
Turism nu prea se mai face, salile de spectacol sunt inchise, la fel restaurantele si marile centre comerciale, iar in salile de sport si pe stadioane publicul nu mai are acces.
Conform Eurostat, organismul care se ocupa cu statistica la nivelul Comisiei Europene, rata de economisire a banilor a crescut odata cu declansarea pandemiei.
Astfel, la nivelul Uniunii Europene, membrii unei gospodarii au economisit, lunar, in 2019, cca 12% din veniturile realizate. In 2020, acest procent a crescut la 26%.
In Statele Unite, procentul banilor economisiti lunar de catre membrii unei gospodarii a crescut de la 7% in 2019 la 26% in 2020.
Membrii unei gospodarii din Marea Britanie au pus deoparte, in 2019, 5% din veniturile realizate, in vreme ce in 2020 au economisit 28% din banii castigati.
In Japonia, acelasi procent a crescut de la 1% la 22%.
De fapt, pentru pentru anul 2020 termenul "a economisi" nu este folosit corect, fiindca banii ramasi intr-o gospodarie dupa toate cheltuielile lunare nu au fost pusi deoparte, in intelesul traditional, ci au ramas in portofelele oamenilor fiindca acestia nu au avut pe ce sa-i cheltuiasca.
Cresterea procentului de bani pusi deoparte din totalul veniturilor unei gospodarii poate parea, la prima vedere, un lucru bun.
Daca privim, insa, economia, in ansamblu, ca pe un lant trofic, este lesne de observat ca reducerea cheltuielilor personale a avut (si are) drept efect reducerea veniturilor realizate de operatorii economici.
Iar reducerea acestor venituri are drept efect prabusirea multor afaceri, lucru care conduce, in mod firesc, la disparitia a nu putine locuri de munca.
Mai simplu spus, faptul ca oamenii au pus deoparte mai multi bani dupa declansarea pandemiei decat inainte de aceasta a condus, in ultima instanta, la cresterea somajului.
Sursa foto: pexels.com