Cresterea economica in Europa si Asia Centrala pune frana. In aceste regiuni, 116 milioane de adulti nu au cont bancar
incetinire economiecrestere economica europaprognoze banca mondialainapoiere financiara
Ritmul de crestere economica in Europa si Asia Centrala a incetinit la 3,1%, in 2018, si va ajunge la 2,1%, in 2019, in contextul incetinirii cresterii economice globale si al perspectivelor incerte.
Estimarea apare in documentul Noutati economice pentru Europa si Asia Centrala al Bancii Mondiale, dat publicitatii astazi.
Potrivit acestuia, cresterea economica in tarile din regiune a variat. Evolutia pozitiva a datelor privind PIB al Rusiei, cea mai mare economie din regiune, a contribuit mult la cresterea regionala, impreuna cu cresterea accelerata din Albania, Ungaria, Polonia si Serbia.
Intre timp, Turcia a inregistrat o incetinire considerabila, declansata de presiunile de pe piata financiara si asupra monedei - cresterea este estimata la 1,0%, pentru 2019, fata de 7,4%, in 2017.
"Europa si Asia Centrala sunt vulnerabile in fata incertitudinilor globale si se confrunta cu mai multe provocari pe termen lung, inclusiv imbatranirea populatiei, declinul productivitatii, scaderea investitiilor si schimbarile climatice.
Vestea buna este ca sunt disponibile diverse optiuni de politici pentru accelerarea cresterii si gestionarea acestor provocari", a spus Cyril Muller, vicepresedinte al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala.
Cresterea regionala se asteapta sa continue modest, in perioada 2020-2021, deoarece revenirea treptata anticipata a Turciei va compensa activitatea moderata din Europa Centrala. Cu toate acestea, provocarile pe termen lung din regiune raman semnificative.
Ponderea populatiei active, in regiune, a scazut dramatic, in mare parte ca urmare a declinului ratei de fertilitate din anii 1990, iar productivitatea s-a diminuat la 0,8% pe an, intre 2013 si 2017.
Cresterea investitiilor a incetinit rapid, de la o medie de peste 15%, cu cinci ani inainte de criza financiara globala, la o medie de 1,6%, intre 2014-2018.
Alte zone din regiune - in special Asia Centrala si Balcanii de Vest - sunt extrem de vulnerabile in fata schimbarilor climatice, precum seceta, inundatiile si dezastrele naturale mai frecvente.
Raportul indica faptul ca incluziunea financiara poate sa ajute tarile din Europa si Asia Centrala sa gestioneze aceste provocari, deoarece accesul la serviciile financiare faciliteaza investitia oamenilor in sanatatea, educatia si afacerile acestora, promovand astfel dezvoltarea si reducand saracia.
"Incluziunea financiara poate ajuta accelerarea cresterii economice si poate juca un rol important in gestionarea multor provocari pe termen lung ale regiunii. Detinerea unui cont este primul pas catre un sistem financiar formal, facand mai usoara incasarea salariului, primirea banilor de la prieteni si familie si colectarea platilor guvernamentale.
De asemenea, incurajeaza economiile si creditarea. In tarile emergente din Europa si Asia Centrala, ponderea populatiei care detine un cont a crescut de la 45%, in 2011, la 65%, in 2017, ceea ce reprezinta o tendinta promitatoare. Dar, mai sunt multe de facut in majoritatea tarilor", potrivit lui Asli Demirguc-Kunt, economist sef pentru Europa si Asia Centrala al Bancii Mondiale.
In 2017, aproximativ 116 milioane de adulti din Europa si Asia Centrala nu aveau un cont bancar, cei mai multi traind in Rusia, Turcia, Uzbekistan, Ucraina si Romania.
Lipsa accesului la serviciile bancare este asociata de obicei cu lipsa participarii la forta de munca, nivelurile scazute de educatie si apartenenta la cele 40% cele mai sarace din populatie.
Lipsa increderii in institutiile financiare reprezinta o preocupare majora a oamenilor, fiind asociata nivelurilor scazute de economii formale si prevalentei imprumuturilor informale in intreaga regiune.
De asemenea, persista disparitatea de gen in ce priveste detinerea unui cont: femeile reprezinta 58% dintre adultii care nu au acces la servicii bancare din regiune.
Pentru a creste semnificativ numarul de detinatori de conturi bancare din regiune, raportul argumenteaza ca guvernele pot sa joace un rol esential prin mutarea platilor obisnuite in conturile bancare. Aceste plati ar include salariile lucratorilor din sectorul public, distribuirea pensiilor publice, a platilor agricole si a prestatiilor sociale catre persoanele respective.
Progresul tehnologiei digitale si utilizarea la un nivel mai mare a telefoanelor mobile prezinta, de asemenea, oportunitati majore pentru guverne de a extinde incluziunea financiara, de a elimina disparitatile de gen si a impulsiona cresterea economica a tarilor din regiune.