Cresterea economica a Romaniei se va tempera in 2018
crestere economicaeconomie romaniamediu afaceri
Oamenii de afaceri estimeaza o temperare semnificativa a cresterii economice romanesti in 2018, acestia indicand o majorare de 4-4,5% a PIB-ului, potrivit Agerpres.
"Oamenii de afaceri privesc cu un optimism temperat si chiar cu unele semne de ingrijorare evolutia reala a economiei in acest an. Inflatia, deprecierea leului si incertitudinile legate de cadrul fiscal sunt principalele semnale ridicate de mediul de business", informeaza un barometru de opinie realizat de KeysFin.
Potrivit rezultatelor cercetarii efecuate pe 150 de oameni de afaceri din diverse domenii, mai bine 76% dintre respondenti indentifica incertitudinile privind Codul Fiscal ca fiind in topul riscurilor pentru economie.
"Codul Fiscal reprezinta principala preocupare a mediului de business. Schimbarile semnificative din ultima parte a anului trecut si perspectivele unor noi modificari in acest domeniu ridica cele mai mari semne de intrebare. In conditiile unui cadru fiscal instabil, multi dintre oamenii de afaceri si-au amanat planurile de investitii, de extindere a afacerilor, si asta mai cu seama ca provocarile de ordin fiscal sunt insotite si de perspectiva scumpirii semnificative a creditarii in Romania", au explicat analistii de la KeysFin.
Pe lista principalelor riscuri pentru economie au fost mentionate si inflatia (65%), evolutia leului (53%), criza de pe piata fortei de munca (51%) si scumpirea creditarii (38%), "zgomotul" de pe scena politica si o posibila inrautatire a situatiei economice mondiale.
Intrebati ce domenii vor performa in 2018, mai bine de 72% din oamenii de afaceri sunt de parere ca cel mai bine va merge comertul, in timp ce 62% dintre acestia sunt de parere ca serviciile vor inregistra si ele un avans consistent in contextul cresterii consumului.
In topul domeniilor de activitate care vor performa in 2018, 34% dintre cei chestionati au mentionat agricultura, iar 31% au indicat constructiile, in timp ce 29% dintre investitori au trecut pe lista turismul, 17% au indicat transporturile, iar 12% sectorul IT.
In ceea ce priveste cotatia cu care va fi tranzactionat euro in primul semestrul, majoritatea investitorilor indica intervalul 4,7-4,75 lei.
"Dupa ce, in barometrul din luna iunie 2017, peste 69% dintre investitori vedeau moneda nationala peste pragul de 4,6 lei/euro, fapt confirmat de realitate, acum mai mult de 75% vad euro peste nivelul de 4,7 lei, incepand din primavara acestui an. 19% dintre investitorii chestionati de Keysfin vad euro in jurul pragul de 4,65 lei, iar 6% au evitat sa se pronunte, considerand ca previziunile sunt greu de facut, avand in vedere evolutia prea putin predictibila a cursului valutar. Investitorii considera, pe de alta parte, ca asteptarile de crestere a inflatiei peste estimari si majorarea deficitelor ar putea determina BNR sa continue sa inaspreasca politica monetara in acest an", se mai arata in document.
Cercetarea efectuata de Keysfin privind economia romaneasca a fost efectuata in perioada 10-30 decembrie 2017, printre 150 de oameni de afaceri din diverse domenii, precum comert, servicii financiare, agricultura, energie, confectii si IT.