Creste salariul minim pe economie: nimeni nu va mai munci pe 1.500 de lei, in toata Romania
salariul minim pe economiesalariul minim 2022creste salariul minimmajorari salariale
Scumpirile accelerate din ultima perioada fac imposibila viata celor aproape 1,9 milioane de romani platiti la nivelul salariului minim pe economie. In aceste conditii, de la varful Palatului Victoria vine marele anunt: creste salariul minim pe economie.
Cei aproape 1.500 de lei pe care ii primesc angajatii romani incadrati in campul muncii cu
salariul minim pe economie sunt insuficienti pentru a acoperi costurile unui trai decent, de-a lungul unei luni de zile.
Tocmai de aceea, premierul Nicolae Ciuca anunta ca salariul minim va creste. Cu cat? Ei bine, asta nu s-a decis inca. E nevoie de calcule, de analize pe buget. De-abia dupa ce vor fi luate la bani marunti cifrele, vom vedea care este cuantumul majorarii.
"Sigur, ne dorim ca salariul minim sa creasca si de fiecare data cand am avut aceasta posibilitate am si discutat si despre salarii si despre pensii, reprezinta obiectivul nostru, astfel incat sa-i sprijinim pe oameni sa nu suporte intreaga povara a tot ceea ce inseamna cresterea preturilor si, bineinteles, efectele pe care le produce inflatia, doar ca, pana in acest moment, pana cand nu vom avea o analiza pe buget, pe cifrele concrete, nu doresc sa fac niciun fel de referire la cuantumul cu care va creste salariul minim. Valoarea va depinde de cifrele care sunt reflectate in proiectul de buget", a anuntat seful Executivului de la Bucuresti.
Te-ar putea interesa si: Romanilor le e rusine sa-si negocieze salariul: cu toate acestea, ne plangem ca suntem prost platiti
"Atunci cand vorbim de cresterea salariului minim este vorba despre o limita de la care fiecare dintre cei care au angajati pot sa ii remunereze in functie de activitatea pe care o desfasoara. Si probabil erati langa mine cand am discutat cu angajatul companiei IVECO si mi-a raspuns ca salariul pe care-l are este unul motivant. Este la indemana oricarui manager, la indemana oricarui conducator de astfel de companie sa stabileasca salariul in functie de valoare muncii prestate de fiecare angajat in parte”, a mai declarat primul ministru.
Statul va castiga mai mult, in timp ce presiunea pe firme va creste
Totusi, trebuie precizat faptul ca majorarea salariului minim pe economie va lovi puternic mediul privat romanesc, aflat deja in criza de lichiditate. Desigur, nu toate firmele au probleme cu banii astazi, dar pentru multe dintre IMM-uri, cresterea costului cu personalul, intr-o perioada atat de dificila, poate reprezenta impingerea pe calea falimentului sau insolventei.
Nu e exclus sa vedem si concedieri, unii manageri preferand sa renunte la forta de munca, pentru a evita scumpirile. Pe de alta parte, statul are de castigat mai mult decat angajatii, daca salariul minim se majoreaza.
Angajatorii scot deja din buzunar sume mari de bani, luna de luna, pentru a constribui la bugetul de stat cu impozitele si contributiile aferente unei carti de munca. Daca majorarea se va aplica, in vistieria statului vor intra mai multi bani, in timp ce salariul "net" va fi din nou mutilat de povara fiscalitatii.
In acest moment, salariul minim brut pe tara este de 2.550 lei. 1524 de lei primeste, "in mana" angajatul roman, iar firma plateste un cost total salarial (salariul complet) de 2.607 lei. Practic, diferenta dintre 2.607 lei si 1.524 de lei intra in bugetul de stat si e evident ca, luna de luna, un angajat ajunge sa faca aproape "fifty-fifty" banii munciti, cu statul roman.
Foto: manager.ro