Creste salariul minim. 1,8 milioane de angajati vor primi 3.750 de lei
salariul minim 2024majorare salariu minim
Criza costului vietii face ravagii, angajatii romani confruntandu-se cu provocari tot mai mari in a-si gestiona banii si a-i imparti eficient intre cheltuieli. Salariile in sectorul privat romanesc incep sa paleasca in fata nevoilor si a preturilor care au explodat in ultima perioada, asa ca Executivul de la Bucuresti ia in calcul majorarea venitului minim pe economie. Doar ca statul pare a fi singurul mare castigator al intregii "afaceri".
Concret, in acest moment nu s-a luat o decizie finala si oficiala asupra majorarii
salariului minim, ci este vorba despre discutii care se poarta in Guvern privind necesitatea cresterii acestuia.
Pana aici, nu ar fi nicio problema. Doar ca statul va aplica o crestere pe care angajatul de-abia o va simti, dar care va pune mare presiune pe bugetele companiilor private, care mai asteapta si alte modificari fiscale de impact negativ in perioada urmatoare, dat fiind draftul de ordonanta prezentat de Guvern, care prevede cele peste 50 de masuri ce ar urma sa fie adoptate cu scopul de a corecta derapajele de cheltuieli uriase facute in bugetul public.
Nu ar fi de mirare sa vedem companii ce vor face concedieri, vor diminua salarii sau chiar vor pune lacatul pe usa, in asemenea conditii.
In timp ce salariul brut va urca simtitor (deci va creste povara pentru firme), omul de rand de-abia va putea sa cumpere suplimentar cateva kilograme de carne cu banii primiti in plus. In schimb, statului ii vor intra in buzunar cei mai multi bani.
Vorbind pe cifre acum, salariul minim brut pe economie ar urma sa fie majorat de la 3.000 de lei, la 3.330 de lei, de la 1 septembrie 2023. Dupa aceasta miscare in buzunarul angajatului vor ramane putin peste 170 de lei.
Ulterior, de la 1 ianuarie 2024, ar urma sa se aplice alta majorare, care va duce nivelul salariului brut la 3.750 de lei. Aceasta ultima majorare va aduce in buzunarul angajatului in plus 250 de lei.
Foto: manager.ro