Milioane de angajati romani au motive de bucurie incepand de la 1 iulie, salariul minim pe economie urmand sa creasca de la 3.300 de lei la 3.700 de lei. Aproximativ doua milioane de romani sunt platiti la ora actuala cu salariul minim pe economie. Ultima majorare a venitului minim a fost pusa in aplicare toamna trecuta, in luna octombrie, atunci cand salariul minim a fost stabilit la 3.300 de lei.
”Pentru anul 2024 se propune stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata la 3.700 lei lunar incepand cu data de 1 iulie 2024”, au transmis recent reprezentantii Ministerului Muncii. Odata intrata in vigoare aceasta marire salariala, angajatii platiti cu salariul minim vor primi in mana la sfarsit de luna un total de 2.217 lei. Practic, salariul minim ar urma sa creasca cu 138 de lei.
„Este, practic, implementarea salariului minim european in Romania. Aceste sume au fost planificate inca din anul trecut. Decizia nu este una luata peste noapte, ci este un principiu sustinut de Marcel Ciolacu, care propune ca de la 1 ianuarie 2025 nimeni sa nu primeasca un salariu sub 500 de euro net”, a declarat ministrul Marius Budai.
Tinand cont de inflatia din ultimele luni, o asemenea majorare salariala nici macar nu se dovedeste a fi suficienta pentru cei mai multi dintre romanii nevoiti sa traiasca cu salariul minim. Preturile la multe dintre alimentele de baza au crescut constant in ultima perioada, nefiind deloc putini cei care au ajuns in situatia de a trai efectiv de la o luna la alta.
Chiar si asa insa, reprezentantii mediului de afaceri s-au declarat rezervati cu privire la aceasta marire a salariului minim pe economie, considerand-o a fi prea mare. Mediul de afaceri si-ar fi dorit o majorare salariala mai modesta, de la 3.300 de lei la 3.500 de lei, incepand cu data de 1 septembrie. Daca s-ar fi decis o astfel de majorare a salariului minim, angajatii ar fi castigat in mana doar 28 de lei incepand din aceasta toamna, salariul crescand de fapt doar pana la un nivel de 2.107 lei.
Citeste si: Au crescut salariile la stat: cu cat s-au marit lefurile bugetarilor nostri
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!