Cresc salariile bugetarilor: cati bani vor primi in plus, chiar din ianuarie 2023
salarii bugetari 2023salarii sectorul publicsalariul minim 2023
Semne bune 2023 are pentru bugetarii tarii! De la 1 ianuarie 2023, angajatii statului vor primi mai multi bani pe fluturasul de salariu, conform unui proiect.
Concret, din prima luna a anului viitor, salariile in sectorul public se vor majora cu 10%, fata de nivelul din luna decembrie 2022.
Marti, Ministerul de Finante a publicat un Proiect de Ordonanta de urgenta privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative care prevede majorarea salariala despre care am vorbit anterior, dar nu numai atat.
Referitor la alte castiguri banesti ale angajatilor din sectorul public, proiectul in cauza prevede ca indemnizatiile lunare pentru functiile de demnitate publica si functiile asimilate acestora raman la nivelul de anul acesta, deci nu vor fi majorate si ele.
De asemenea, un detaliu important de precizat este acela ca majorarea u 10% a lefurilor din sectorul public nu se va face prin depasirea grilei!
"Art. I. – (1) Prin derogare de la prevederile alin. (2) al art. 12 din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2023, incepand cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor de functie/salariilor de functie/indemnizatiilor de incadrare lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se majoreaza cu 10% fata de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fara a se depasi valoarea nominala pentru anul 2022 stabilita potrivit anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv prin inmultirea coeficientilor de ierarhizare cu 2.500 lei”, conform documentului de la Ministerul Finantelor.
De asemenea, trebuie retinut ca, pentru personalul nou incadrat, pentru personalul numit/incadrat in aceeasi institutie/autoritate publica pe functii de acelasi fel, inclusiv pentru personalul promovat in functii sau in grade/trepte profesionale, pentru care nu exista functie similara in plata, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor de functie/salariilor de functie/indemnizatiilor de incadrare lunara se stabileste la nivelul reglementat pentru anul 2022 in anexele la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare la care se aplica, dupa caz, prevederile art. 10 privind gradatia corespunzatoare vechimii in munca.
Tot de la 1 ianuarie cresc salariile si-n mediul privat
Din acelasi document de la Ministerul Finantelor aflam ca, de la 1 ianuarie 2023, va creste salariul minim brut la 3.000 de lei, dar din acesti bani 200 de lei vor fi scutiti de impozit.
Si acum exista o prevedere in vigoare ce permite firmelor sa ofere o crestere salariala cu pana la 200 de lei inclusiv, fara a plati taxe si impozite pe aceasta suma, dar in acest moment decizia apartine exclusiv agajatorului. De la 1 ianuarie situatia se va schimba, iar acesti 200 de lei neimpozabili vor trebui oferiti in mod obligatoriu. De asemenea, acesti bani nu vor fi inclusi in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii.
"Vor beneficia salariatii care desfasoara activitate in baza contractelor individuale de munca, incadrati cu norma intreaga, la locul unde se afla functia de baza pentru care venitul brut realizat din salarii si asimilate salariilor, in baza aceluiasi contract de munca, pentru aceeasi luna, nu depaseste nivelul de 4.000 lei, inclusiv. Totodata, se propune, intre conditiile care trebuie indeplinite cumulativ, ca nivelul salariului de baza brut lunar stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri, sa nu fie diminuat in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta a Guvernului si 31 decembrie 2023, pentru a atinge nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata in vederea aplicarii acestui regim fiscal", conform
Digi24.
Potrivit poriectului de la Minsterul Finantelor, suplimentar fata de cele de mai sus, "avand in vedere faptul ca scopul masurii este sprijinirea salariatilor cu salariul de incadrare la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit prin hotararea Guvernului, se propune ca nivelul maxim al venitului brut din salarii si asimilate salariilor realizat de angajatii vizati sa nu depaseasca suma de 4.000 lei/luna, inclusiv".
Foto: pixabay.com