Creditele in lei raman preferatele romanilor
bnrdobandacredite
Creditele in lei sunt cele mai cautate de romani in ultima perioada. Peste de 63% din imprumuturile totale acordate sectorului privat in 2017 au fost acordate in lei, dupa ce multi ani a fost un dezechilibru major pentru creditele in lei vs. valuta. Acum insa evolutia este pozitiva din perspectiva debitorilor, care nu vor sa se expuna la riscul valutar.
Un factor care a dus la aceasta preferinta a romanilor este dobanda, care scazut cu 0.9 puncte procentuale la creditele cu garantii imobiliare in lei. In cazul creditelor de nevoi personale cu ipoteca, dobanda a coborat la 13.8%.
Deocamdata nu s-au anuntat cresteri ale dobanzilor din partea BNR, care a intrat in acest an in randul bancilor care intaresc politica monetara. Dupa un deceniu, BNR ia decizia de a majora dobanda cheie, ajungandu-se de la 2% la 2.25%, in ianuarie 2018.
Inca de anul trecut s-a observat ca imprumuturile in lei acordate sectorului privat sunt din ce in ce mai multe. S-a inregistrat o crestere anuala de doua cifre, iar la sfarsitul lunii decembrie soldul creditelor a depasit nivelul de la sfarsitul anului 2016 cu 15.8%, ajungand la 145.8 miliarde lei. La finalul lui 2017, valoarea imprumuturilor acordate in sectorul privat a fost de 232.3 miliarde lei.
Nu cresc doar imprumuturile in sectorul privat, ci si cele pentru companii, cu aproape 10%. Imprumuturile in lei pentru firme au ajuns la 65.7 miliarde lei la sfarsitul anului trecut, in timp ce finantarile pentru populatie au avut un sold de 80.1 miliarde de lei.
In anul 2011, Banca Nationala Romana a dat startul unui program de incurajare a creditului in lei, dupa ce in 2009 Romania s-a confruntat cu o criza financiara mondiala. Pana in anul 2011, creditele au urcat la 63.7%, urmand sa scada din ce in ce mai mult, pana la aproximativ 37% in anul 2017.
In ultimii ani, finantarile pentru achizitia de locuinte in moneda nationala nu au mai avut succes. Cel mai probabil, acest lucru se datoreaza faptului ca au scazut dobanzile, iar bancherii au promovat destul de agresiv acest lucru.
Creditele in valuta au fost destul de controlate de catre
BNR, prin anumite restrictii de vanzare. Celelalte banci nu aveau resurse dupa boomul economic, cand erau la mare cautare creditele in euro.
Creditele in lei nu au adus numai beneficii. E destul de clar ca au contribuit la rate inalte de crestere economica. Multi clienti si-au asumat riscul valutar si s-au imprumutat la costuri foarte mici, dobanda mica fiind factorul care i-a determinat sa faca acest lucru.
Chiar daca creditele in lei incep sa scada, ponderea lor, ramane totusi ridicata inca o perioada. Leul este din ce in ce mai depreciat, din cauza cursului euro care a atins un maxim istoric de 4,6679 lei/euro. Evolutia monedei nationale in prima luna din an a fost influentata mai ales de tensiunile politice interne, dar si de deciziile BNR, care isi manifeste preferinta pentru cursul de schimb.
Citeste si:
Romanii s-au imprumutat si au economisit mai mult