Controalele fiscale, explicate de specialisti: ce trebuie sa stie contribuabilii, concret
controale fiscaleanaffisc
Multi romani, indiferent de domeniul de activitate in care lucreaza, se tem mai mult sau mai putin de controalele fiscale. Fie din simplul motiv ca nu au mai avut parte de asa ceva, fie pentru ca se stiu "cu musca pe caciula", pana la urma nici nu conteaza motivul ce starneste temeri. Important este sa cunoastem cateva elemente esentiale despre controalele fiscale, atat cele efectuate "din birouri", cat si despre cele "din teren". Ne ajuta sa intelegem mai bine aceste lucruri consultantii PwC Romania.
Controalele fiscale vor fi mai numeroase, mai eficiente, mai rapide si directionate spre anumite zone de risc datorita digitalizarii administratiei fiscale si a introducerii raportarilor aproape in timp real a taxelor si impozitelor. Verificarile documentare sau ”desk audit” vor fi tot mai frecvente, avand in vedere ca trebuie sa atinga tinta de 60% din total controale fiscale, conform Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Este vorba de o reforma fundamentala a modului in care se efectueaza inspectia fiscala, iar implicatiile pentru contribuabili vor fi semnificative. Vor aduce aceste schimbari o vulnerabilitate sporita sau mai multe avantaje pentru companii? Aceste aspecte au fost analizate in a XIX-a editie a Conferintei Anuale de Taxe PwC Romania in cadrul unei dezbateri in care au fost prezentate argumentele pro si contra in privinta efectelor acestor schimbari asupra contribuabililor.
"Controalele fiscale vor fi mai numeroase, mai eficiente, mai rapide si directionate spre anumite zone de risc datorita digitalizarii administratiei fiscale si a introducerii raportarilor aproape in timp real a taxelor si impozitelor. Verificarile documentare sau ”desk audit” vor fi tot mai frecvente, avand in vedere ca trebuie sa atinga tinta de 60% din total controale fiscale, conform Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Este vorba de o reforma fundamentala a modului in care se efectueaza inspectia fiscala, iar implicatiile pentru contribuabili vor fi semnificative. Vor aduce aceste schimbari o vulnerabilitate sporita sau mai multe avantaje pentru companii? Aceste aspecte au fost analizate in a XIX-a editie a Conferintei Anuale de Taxe PwC Romania in cadrul unei dezbateri in care au fost prezentate argumentele pro si contra in privinta efectelor acestor schimbari asupra contribuabililor", explica Mihail Boian, Partener D&B David si Baias.
O alta opinie importanta vine din partea lui Inge Abdulcair, Director PwC Romania: "Ca urmare a masurilor de digitalizare ANAF implementate incepand cu anul 2021 (i.e. SAF-T, e-Factura, e-transport), in prezent exista un volum semnificativ de informatii puse la dispozitia ANAF din partea contribuabililor. In principiu, aceste modificari creeaza asteptari in ceea ce priveste modalitatea de derulare a inspectiilor fiscale, cat si cu privire la viitoarele obligatii de depunere a declaratiilor fiscale.
In functie de fiecare companie in parte si de particularitatile fiecareia, pentru fiecare tranzactie analizata vor fi solicitate documente suplimentare. Volumul de informatii solicitat pe parcursul inspectiei fiscale este semnificativ. Avand in vedere subiectivismul si analiza de caz la caz, uneori pentru aceeasi tipologie de tranzactie am observat un tratament diferit si speram ca acest lucru sa se schimbe.
In ceea ce priveste serviciile intragrup exista doi piloni: deductibilitatea cheltuielilor si deductibilitatea TVA. Avand in vedere deciziile de la inalta curte avem un confort mai mare in cea ce priveste deducerea TVA. Chiar daca avem toate documentele justificative, acest lucru nu poate fi neaparat suficient in momentul controlului, este nevoie sa demonstram o trasabilitate completa a documentelor, sa stim sa le prezentam si sa le explicam. Pentru ca nu vorbim doar de control de la ANAF, am vazut inclusiv investigatii penale cu privire la documentarea acestor servicii.
Referitor la sediul fix, problematica acestuia este foarte importanta pentru ca sumele impuse de ANAF sunt foarte, foarte mari, pentru ca pentru acele onorarii care au fost facturate in ultimii cinci ani se se aplica TVA datorita faptului ca se considera ca se considera ca acel beneficiar nerezident are un sediu fix in Romania prin resursele umane ale rezidentului".
Foto: manager.ro