Contrabanda cu tigarete s-a redus, la granita Romaniei cu Serbia
tigari contrabandacontrabanda tigarireducere contrabandanovel researchtaxe vamale tigari
Piata neagra a tigaretelor a scazut, in septembrie 2018, la 15,3% din totalul consumului, cu 2,9% mai putin fata de iulie 2018, potrivit Novel Research.
Regiunea nord-est continua sa fie, si in septembrie, cea mai afectata de piata neagra, cu o pondere de 33,5%, desi inregistreaza o scadere substantiala de 6%, fata de luna iulie.
Cea mai importanta scadere este notata insa in sud-vest, de 15,1% comparativ cu studiul precedent, din vara. Un nivel la fel de scazut, in aceasta zona a tarii, de circa 11%, s-a mai inregistrat acum cinci ani.
De asemenea, piata neagra a scazut abrupt si in nord-vest, cu 9,2%, regiune unde, in iulie, era notata cea mai mare crestere si un nivel record al comertului ilegal. In vest, se mentine un nivel ridicat constant, de 26,1%.
Din punct de vedere al provenientei, cheap whites (tigarete no-name, produse legal sau ilegal si destinate pietei negre) continua sa fie principala sursa, cu 62,5%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova, Ucraina si Serbia este relativ constanta.
"Scaderea pietei negre la nivel national in septembrie se datoreaza, in buna parte, reducerii comertului ilegal cu peste 15%, in sud-vest. Conform analizei Novel, vorbim despre cea mai mare scadere a contrabandei in aceasta regiune, din ultimii zece ani! Acest record este consecinta directa a unor actiuni complexe derulate de autoritatile de aplicare a legii din tarile vecine.
In Serbia, au fost distruse, in septembrie, aproape 100 de tone de tutun, cultivate pe o suprafata de circa 50 de hectare. Operatiuni similare continua si in cursul lunii octombrie. De asemenea, in Bulgaria, autoritatile au descoperit, la sfarsitul lui august, patru fabrici ilegale, care produceau circa 100.000 de pachete pe zi.
Fabricile aveau echipamente de productie de ultima generatie, iar pachetele produse ilegal erau transportate de doua trei ori pe saptamana si vandute in afara Bulgariei. Pentru a continua trendul descendent la nivel national, este absolut necesar ca, in lunile urmatoare, autoritatile de aplicare a legii sa actioneze in stransa colaborare, iar procesul de modernizare a vamilor, promis de ministrul Finantelor, sa demareze in forta”, a declarat Gilda Lazar, director Corporate Affairs&Communications JTI Romania, Moldova si Bulgaria.
"Actiunile de combatere a traficului ilegal au fost intensificate. Recent, au fost capturate peste 25.000 tigarete la Portile de Fier. In acelasi punct vamal, cainele Thor a depistat peste 20.000 de tigarete fara timbru fiscal. La inceputul lunii septembrie, la Halmeu, au fost descoperite 40.000 pachete.
Astfel de actiuni specifice, precum si de cooperare cu autoritatile vamale din regiune, cu institutiile competente la nivel national, precum si cu companiile private legale, vor continua.
De asemenea, a fost elaborata si este transmisa spre avizare Strategia autoritatii vamale in domeniul prevenirii si combaterii traficului ilicit cu tigarete si produse din tutun 2018 -2020", a declarat vicepresedintele ANAF, Bogdan Lari Mihei.
Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa cel petrolier.