Contrabanda cu tigarete a scazut sub 15%
scadere contrabada tigaricontrabanda tigaricontrabanda tigaretecontrabanda cheap whites
Piata neagra a tigaretelor a scazut, in mai 2019, la 14,9% din totalul consumului cu 0,3% mai putin fata de martie si cu 2,4%, in comparatie cu ianuarie 2019. Un nivel de sub 15% al contrabandei nu s-a mai inregistrat de trei ani.
"Regiunea nord-est continua sa fie cea mai afectata de comertul ilegal si in mai, cu toate ca se afla in scadere cu 6,6%, pana la pana la 30,7%. Piata neagra se mentine la niveluri ridicate si in sud-vest (26,4%), vest (22,3%) si est (14,6%, in crestere cu 7,7%, fata de martie).
Din punct de vedere al provenientei, cheap whites (tigarete no-name, produse legal sau ilegal si destinate pietei negre) continua sa fie principala sursa si se afla in mai intr-o crestere abrupta, de 11,9% pana la 66,9%, cel mai mare procent din ultimii zece ani. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova (14,7%), Ucraina (9,3%) si Serbia (0,1%) este relativ constanta”, potrivit lui Marian Marcu, director general Novel Research.
"Inregistram cel mai scazut nivel al contrabandei din ultimii trei ani, ceea ce inseamna ca, in piata, ajung mai putine produse pentru care nu se platesc taxe si care nu respecta nicio reglementare.
In primul semestru al lui 2019, rezultatul a fost cresterea incasarilor la bugetul de stat din accizele platite de companiile din tutun, dar, pentru a putea mentine tendinta de scadere, este imperativ ca programele de informare si educare derulate de mediul de afaceri sa continue sa fie dublate de eforturile autoritatilor de control atat la granita tarii, cat si in zonele de vanzare ale produselor ilegale.
Desigur ca toate aceste eforturi pot fi anulate de initiative radicale, cum ar fi recent propusa interzicere a expunerii produselor din tutun in cele peste 70.000 de magazine din Romania si taxarea lor suplimentara.
Vandute de sub tejghea, produsele legale vor fi usor de substituit cu cele ilegale, mai ales in judetele de frontiera, unde contrabanda e dominanta", a declarat Ileana Dumitru, director juridic si relatii publice, British American Tobacco.
"In aceasta perioada, s-au derulat operatiuni importante in Moldova si Ucraina, operatiuni care, alaturi de intensificarea actiunilor autoritatilor de aplicare a legii din Romania, in parteneriat cu companiile legale, s-au reflectat in scaderea contrabandei.
JTI a donat, in martie, Politiei de Frontiera echipamente de ultima generatie, inclusiv drone pentru monitorizarea frontierelor. Incepand din 2010, am donat Vamii peste 50 de caini si echipamente de transport, iar in septembrie, vom dona alti 11 caini care ii vor inlocui pe cei care au implinit varsta de pensionare.
De asemenea, suntem pregatiti de lansarea campaniei publice anuale, a noua de acest gen, de informare si constientizare a periculozitatii fenomenului de contrabanda.
Vom continua, asadar, sa investim in programe anticontrabanda, eficiente si adaptate realitatilor locale, in paralel cu eforturile costisitoare pentru conformarea la un cadru de reglementare din ce in ce mai restrictiv, inclusiv implementarea sistemului de trasabilitate Track&Trace, care va monitoriza doar tigaretele produse in UE, desi 90% din piata neagra provine din afara Uniunii.
O alta mostra de legislatie inutila si complicata, de sorginte ideologica, initiata la presiunea activistilor anti-tutun, pentru care, de altfel, contrabanda e o falsa problema", a spus Gilda Lazar, director Corporate Affairs&Communications JTI Romania, Moldova si Bulgaria.
"Este imbucurator ca piata neagra inregistreaza o scadere pentru a doua oara consecutiv. In schimb, este ingrijoratoare cresterea fara precedent a categoriei cheap-whites, ceea ce arata, totusi, vulnerabilitatea Romaniei, stat membru cu una dintre cele mai intinse frontiere externe a Uniunii Europene si cel mai mare nivel al comertului ilegal cu tigarete din Europa de Est. Ca urmare, este absolut necesar ca eforturile autoritatilor sa continue in directia aplicarii legii pentru combaterea contrabandei.
De asemenea, este nevoie de o strategie de combatere a comertului ilegal la nivel national, care sa implice toti factorii cu putere de decizie asupra unui sector economic care este al doilea cel mai mare contribuabil la bugetul statului, cu peste 3 miliarde de euro virate anual.
Aceasta strategie trebuie sa aiba o abordare coerenta, unitara si echilibrata, avand in vedere ca orice derapaj al cadrului de reglementare sau al politicii fiscale are drept consecinta directa perturbarea pietei legale si implicit a veniturilor bugetare”, a declarat Alexandra Olaru, Director External Affairs, Philip Morris Romania.
"Autoritatile de aplicare a legii isi indeplinesc misiunea, chiar daca trebuie sa apere cea mai lunga frontiera non-UE, de 2.300 km. Inspectorii vamali au confiscat tigarete contrafacute, la sfarsitul lunii aprilie, in valoare de 1,2 milioane de lei, marfa ascunsa in doua camionete. In Sighetu Marmatiei, politistii de frontiera au confiscat in martie, tigari de contrabanda din Ucraina, in valoare de peste 1 milion de lei.
Putem vedea stiri despre capturi si perchezitii, aproape in fiecare zi. Initiativele radicale impotriva industriei tutunului sau propunerile exagerate pentru noi restrictii adresate pietei legale a tigaretelor (interzicerea expunerii pachetelor in magazine), vor declansa expansiunea pietei negre si vor alimenta organizatiile de crima organizata, in special in zonele in care contrabanda este deja o problema grava.
Aceste restrictii vor anula toate eforturile facute pana in prezent de catre autoritati si vor submina dezvoltarea viitoare a acestor zone", a spus Valentin Canura, Sales Development Manager, Imperial Tobacco Romania.
"Vama Romana are ca principale atributii protejarea intereselor financiare ale UE si ale frontierelor europene. Asadar, combaterea traficului ilicit cu tigarete si produse din tutun,care provoaca bugetului de stat prejudicii majore, este unul dintre principalele noastre obiective. Actiunile si eforturile lucratorilor vamali, in cooperare cu celelalte autoritati de aplicare a legii au continuat si in aceasta prima parte a anului. Astfel, echipele de supraveghere si control vamal de la nivel central, regional si local, au confiscat, in primele sase luni ale anului 2019, 25.284.426 tigarete, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut cand au fost confiscate doar 11.534.990 tigarete”, potrivit vicepresedintelui ANAF, Stefan Cosmin Dolis.
"Combaterea contrabandei cu tigarete continua sa reprezinte o prioritate pentru Politia de Frontiera. Din analiza fenomenelor infractionale transfrontaliere existenta la nivelul institutiei a rezultat ca traficul cu tigari si alte bunuri de larg consum/accizabile reprezinta una dintre principalele manifestari ale criminalitatii organizate, acest fenomen avand ramificatii la nivelul intregii tari.
Astfel, in primele sase luni ale acestui an, politistii de frontiera au descoperit si confiscat in urma misiunilor desfasurate, independent
sau in colaborare cu alte institutii ale statului, aproximativ 2,4 milioane de pachete cu tigari provenite din contrabanda, in valoare de peste 24 milioane lei", a declarat seful Politiei de Frontiera, comisar sef de politie Adrian Popescu.
Producatorii de tigarete considera ca, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbari legislative pe care, impreuna cu autoritatile de aplicare a legii, le solicita fara succes de mai multi ani.
Astfel, pe langa reglementarea unitara, pe criteriu cantitativ, a infractiunii de contrabanda cu tigarete, este necesara intensificarea operatiunilor la punctele de trecere a frontierei interne a UE, cu Bulgaria si Ungaria, locurile de acces pentru produsele „cheap whites” si tutun brut, precum si stabilirea unor atributii specifice pentru politia locala si jandarmerie, intrucat comertul ilegal cu tigarete se desfasoara aproape nestingherit in zona de competenta a acestora - piete, oboare, statii de metrou.
Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa cel petrolier.