Contrabanda cu tigarete a scazut cu 2,1%

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Contrabanda cu tigarete a scazut cu 2,1%
Contrabanda cu tigarete a scazut cu 2,1%
de Vlad Strunescu la 18 Apr. 2019
Urmareste-ne pe Google News
trafic tigaretecontrabanda tigaretecontrabanda cheap whitesevaziune tigarete

Piata neagra a tigaretelor a scazut, in martie 2019, la 15,2% din totalul consumului, cu 2,1% mai putin fata de ianuarie 2019, un nivel care nu s-a mai inregistrat de acum un an si jumatate.

Potrivit lui Marian Marcu, director general Novel Research, regiunea nord-est continua sa detina recordul comertului ilegal si in martie, situandu-se la 37,3%, cu toate ca se afla in scadere cu 3,9%  fata de ianuarie. Si in sud-vest piata neagra se mentine la un nivel ridicat, de 24,3%, chiar daca a scazut cu 4,8%. 

Citeste si: Fiscul a injumatatit termenul de solutionare a cererilor de inscriere in Registrul entitatilor/unitatilor de cult
 
Cea mai mare scadere, de 6,8%, pana la 17,1%, a fost consemnata in vest, iar cea mai mare crestere a contrabandei, in martie, a fost inregistreaza in nord-vest, cu 4,5%, pana la 18,4%. 
 
Din punct de vedere al provenientei, cheap whites (tigarete no-name, produse legal sau ilegal si destinate pietei negre) continua sa fie principala sursa si in martie, cu 55,1%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova continua trendul de scadere din ianuarie (cu 2,5%, pana la 16,5%). 
 
Si ponderea din Ucraina se afla in scadere (cu 1,7%, pana la 11,2%), iar ponderea din Serbia ramane relativ constanta. Ponderea tigaretelor de pe piata neagra provenite din surse necunoscute a atins 9,7%, un nivel fara precedent din ianuarie 2010, cand contrabanda s-a situat la peste 36%.
 
"In martie, am avut cel mai scazut nivel al contrabandei din ultimii doi ani datorita faptului ca, in primul trimestru, autoritatile au reusit sa captureze cu 50% mai multe tigarete de contrabanda decat in aceeasi perioada a lui 2018, conform datelor  www.stopcontrabanda.ro. 
Daca vor continua in acelasi ritm pana la finalul anului, incasarile suplimentare la bugetul de stat vor fi de circa 90 de milioane de euro. 
 
Ne bucura faptul ca autoritatile au accelerat lupta impotriva contrabandei pentru a incerca sa compenseze efectul cresterii preturilor tigarilor legale ca urmare a majorarii rapide a accizelor, precum si decizia istorica a Parlamentului Romaniei de a institui, pe 21 aprilie, Ziua Nationala a Luptei impotriva Traficului Ilicit de Marfuri, recunoscand astfel efectele sociale si economice grave ale contrabandei. 
 
In acelasi timp insa, pentru a putea vorbi de o schimbare reala si pe termen lung, speram ca va fi dus la bun sfarsit angajamentul Ministerului de Finante de a intari controalele la punctele vamale, inclusiv prin dotarea lor cu scannere", a declarat Ileana Dumitru, director juridic si relatii publice la British American Tobacco.
 
"In timp ce autoritatile de aplicare a legii isi intensifica actiunile prin care protejeaza veniturile la bugetul de stat, industria legala se confrunta cu mari dificultati generate de cadrul de reglementare. 
 
Incepand cu 20 mai 2019, trebuie sa fie functional un sistem complex de trasabilitate, prevazut in Directiva tutunului, care va monitoriza tigaretele produse in UE, desi 90% din contrabanda provine din afara Uniunii. 
 
Dupa 20 mai, fiecare pachet trebuie sa aiba un cod unic si fiecare miscare a produsului sa fie inregistrata intr-un sistem informatic european. Implementarea acestuia este insa deja intarziata in majoritatea statelor membre, inclusiv in Romania. 
 
Sub coordonarea DGSante, elaborarea Regulamentelor de implementare a durat aproape doi ani, iar statele membre au la dispozitie prea putin timp pentru implementarea propriu-zisa. 
 
Date fiind procedurile greoaie de numire a generatorilor de coduri unice, de achizitii publice, inregistrari, notificari etc., piata legala risca sa fie blocata. La noi, Imprimeria Nationala a fost numita generator de coduri unice, dar procedurile in Sistemul European de Achizitii Publice dureaza luni de zile si e foarte probabil sa nu mai existe timpul fizic necesar pentru teste, inregistrarea masinilor de impachetat, a producatorilor si a agentilor economici de pe lantul de distributie pana la primul detailist, in numar de circa 70.000, plus interconectarea si inter-operabilitatea  sistemelor la nivel UE", a declarat Valentin Canura, Sales Development Manager, Imperial Tobacco Romania.
 
"Traficul cu tigari de contrabanda si alte bunuri accizabile reprezinta una dintre principalele manifestari ale criminalitatii organizate la frontierele Romaniei, fenomen care are ramificatii la nivelul intregii tari, combaterea acestuia fiind una dintre prioritatile operative ale Politiei de Frontiera. In primele trei luni ale anului, politistii de frontiera au descoperit si confiscat aproximativ 1.300.000 de pachete cu tigari, in valoare de peste 11.580.000 lei, acestea fiind descoperite atat in punctele de trecere a frontierei - ascunse in mijloace de transport, cat si la frontiera verde sau pe comunicatiile din apropierea granitei.
 
Desi capturile de la frontiera verde reprezinta ponderea cea mai mare, in primul trimestru al acestui an, au fost constatate doua cazuri semnificative in punctele de frontiera, unul in P.T.F. Petea, unde au fost descoperite ascunse intr-o autoutilitara cu produse de uz casnic 414.500 pachete cu tigari, iar celalalt, la P.T.F. Halmeu, unde a fost descoperita in luna martie peste o tona de tutun vrac, ascuns prin metoda capac, intr-un TIR incarcat cu brichete din lemn. 
 
Acestea sunt doar cateva exemple recente din activitatea si eforturile de zi cu zi ale politistilor de frontiera, pentru combaterea traficului ilegal cu tigarete", a declarat seful Politiei de Frontiera, comisar sef de politie Adrian Popescu.
 
Potrivit datelor furnizate de ANAF pentru Agerpres, Autoritatea Vamala a confiscat, in urma actiunilor de control din 2018, 45,3 milioane tigarete si 610 kg tutun prelucrat. 
 
Doar in ianuarie 2019, au fost retinute 550.400 de tigarete. Conform sursei citate, personalul autoritatii vamale a participat, anul trecut, la actiuni comune de combatere a traficului ilicit cu tigarete si produse din tutun de tip Joint Customs Operations, organizate de Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) din cadrul Comisiei Europene impreuna cu alte administratii vamale din statele membre si organizatii internationale (EUBAM, FRONTEX, SELEC), precum si la actiuni organizate de institutii de aplicare a legii din Romania cu scopul destructurarii unor retele de crima organizata, care au desfasurat si activitati ilegale cu produse din tutun.
 
Producatorii de tigarete considera ca, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbari legislative pe care, impreuna cu autoritatile de aplicare a legii, le solicita fara succes de mai multi ani. 
 
Astfel, pe langa reglementarea unitara, pe criteriu cantitativ, a infractiunii de contrabanda cu tigarete, este necesara intensificarea operatiunilor la punctele de trecere a frontierei interne a UE, cu Bulgaria si Ungaria, locurile de acces pentru produsele cheap whites si tutun brut, precum si stabilirea unor atributii specifice pentru politia locala si jandarmerie, intrucat comertul ilegal cu tigarete se desfasoara aproape nestingherit in zona de competenta a acestora - piete, oboare, statii de metrou.

Citeste si: Parlamentul a avizat solicitarea lui Iohannis privind referendumul. Ce urmeaza
 
Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa cel petrolier.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Cum sa-ti transformi rutina zilnica intr-un obicei productiv
Life Style

Cum sa-ti transformi rutina zilnica intr-un obicei productiv

today13 Ian. 2025
Exista oare o varianta mai buna decat democratia?
Analize

Exista oare o varianta mai buna decat democratia?

today13 Ian. 2025
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
Life Style

Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati

today13 Ian. 2025
Cum sa setezi asteptari realiste pentru noul an
Life Style

Cum sa setezi asteptari realiste pentru noul an

today13 Ian. 2025
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Ultimele stiri economice

ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei

today13 Ian. 2025
Inca o lovitura pentru Romania. Deficitul de cont curent, cel mai mare din UE. Ce inseamna acest lucru?
Economie

Inca o lovitura pentru Romania. Deficitul de cont curent, cel mai mare din UE. Ce inseamna acest lucru?

today13 Ian. 2025
Bucurie mare pe romanii care au rate la apartament in 2025. Anunt oficial de la Banca Nationala despre costul ratelor lunare
Financiar-Bancar

Bucurie mare pe romanii care au rate la apartament in 2025. Anunt oficial de la Banca Nationala despre costul ratelor lunare

today13 Ian. 2025
ANAF intra in priza!  Institutia nu are incotro, trebuie sa stranga mai multi bani in 2025!
Economie

ANAF intra in priza! Institutia nu are incotro, trebuie sa stranga mai multi bani in 2025!

today13 Ian. 2025

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
Life Style

Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati

today13 Ian. 2025
Cum sa setezi asteptari realiste pentru noul an
Life Style

Cum sa setezi asteptari realiste pentru noul an

today13 Ian. 2025
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Ultimele stiri economice

ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei

today13 Ian. 2025
Inca o lovitura pentru Romania. Deficitul de cont curent, cel mai mare din UE. Ce inseamna acest lucru?
Economie

Inca o lovitura pentru Romania. Deficitul de cont curent, cel mai mare din UE. Ce inseamna acest lucru?

today13 Ian. 2025

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x