Consumul de pe piata neagra de tigarete a scazut la 12,1%, in ianuarie 2020
contrabanda tigaripiata neagra tigareteaccize tigaridate novel researchcheap whites
Piata neagra a tigaretelor inregistreaza 12,1% din totalul consumului in ianuarie 2020, fata de 12,3% in noiembrie 2019, conform studiului companiei Novel Research.
In ianuarie, in majoritatea regiunilor tarii, nivelul comertului ilicit cu tigarete a ramas relativ constant. Doar in regiunea nord-vest contrabanda creste cu 2,4%, iar, in sud-vest, scade cu 2,9%, fata de noiembrie 2019.
Nord-est a continuat sa fie, si in ianuarie 2020, cea mai afectata de piata neagra, cu un procent de 29,6%.
Din punct de vedere al provenientei produselor de pe piata neagra, ponderea cheap whites creste cu 2,1%, pana la 32,1%, iar Moldova se afla in crestere abrupta cu peste 11% pana la 28,2%.
"Ponderea produselor din Ucraina scade cu 4,4%, inregistrand un nivel de 9,4%, iar Serbia ramane relativ constanta (0,3%). Studiul Novel este realizat pe un esantion national reprezentativ de peste 2.500 de adulti fumatori, din circa 150 de localitati din toate regiunile tarii, inclusiv mediul rural", a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.
Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa cel petrolier.
Producatorii de tigarete considera ca, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbari legislative pe care, impreuna cu autoritatile de aplicare a legii, le solicita fara succes de mai multi ani.
Astfel, pe langa reglementarea unitara, pe criteriu cantitativ, a infractiunii de contrabanda cu tigarete, este necesara intensificarea operatiunilor la punctele de trecere a frontierei interne a UE, cu Bulgaria si Ungaria, locurile de acces pentru produsele cheap whites si tutun brut, precum si stabilirea unor atributii specifice pentru politia locala si jandarmerie, intrucat comertul ilegal cu tigarete se desfasoara aproape nestingherit in zona de competenta a acestora - piete, oboare, statii de metrou.
"In ianuarie 2020, nivelul contrabandei a fost mai mic cu peste 30% fata de aceeasi luna a anului trecut. Reducerea a insemnat mai multi bani la bugetul de stat, criminalitate in scadere si mai putine produse de provenienta si calitate incerte pe piata.
Aceasta evolutie pozitiva ar putea continua daca Guvernul va elabora o strategie nationala de lupta impotriva traficului ilicit, care sa aduca laolalta toate autoritatile competente, si daca Parlamentul va aborda cu luciditate cea mai radicala propunere anti-tutun de pana acum, care prevede interzicerea expunerii tigaretelor in magazine si introducerea unor noi taxe.
Conform estimarilor oficiale, acest pachet de masuri va avea un impact bugetar negativ de peste doua miliarde de lei in fiecare an, fara a include impactul asupra celor peste 70.000 de magazine care comercializeaza tigarete”, a declarat Ileana Dumitru, director juridic si Relatii Publice, British American Tobacco.
"Anul 2019 s-a incheiat cu un nivel mediu al comertului ilicit cu tigarete de 13,9%, comparativ cu 16,3%, in 2018, potrivit cercetarii realizate de compania Novel Research.
Este de notat si ca, in septembrie 2019, rezultatele actiunilor de prevenire si combatere a traficului ilicit cu tigarete derulate de institutiile de aplicare a legii din Romania s-au concretizat prin cel mai scazut nivel inregistrat din anul 2010, de 10,5%.
Directia Generala a Vamilor si structurile vamale teritoriale vor continua sa depuna eforturi sustinute si in anul in curs, tinand cont si de misiunea autoritatii vamale de a proteja interesele financiare ale statului roman si ale Uniunii Europene.
Tot in anul 2020, vom continua sa urmam directiile strategice de actiune stabilite in cadrul Strategiei nationale a autoritatii vamale privind prevenirea si combaterea traficului ilegal cu produse din tutun in perioada 2019-2021 si vom continua colaborarea cu institutiile nationale si internationale cu competente in prevenirea si combaterea comertului ilegal, precum si cu mediul de afaceri onest", a declarat directorul general al Directiei Generale a Vamilor, Marcel Simion Mutescu.
Potrivit sefului Politiei de Frontiera, chestor general de politie Ioan Buda, anul trecu, au fost retinute 4,6 milioane pachete de tigari, avand o valoare aproximativa de 51,7 milioane lei, peste 3.299 kg tutun, 629 kg tutun narghilea si au fost identificate si destructurate 11 grupuri organizate in vederea savarsirii infractiunii de contrabanda cu tigari, in care au fost implicate 86 de persoane.