Consiliul Uniunii Europene se declara ingrijorat cu privire la situatia in care se regaseste tara noastra la ora actuala, in contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus. Consiliul UE a emis la mijlocul acestei saptamani noi recomandari semestriale pentru tara noastra, facand totodata si cateva estimari deloc optimiste cu evolutia economica a Romaniei in 2020 si 2021. Mai mult decat atat, specialistii din cadrul Consiliului UE sustin ca problemele cu care se confrunta tara noastra nu sunt noi, Romania fiind deja in criza chiar si inainte de pandemia de coronavirus.
Institutia europeana sustine ca principala cauza care a dus la aceasta situatie este reprezentata de politica de expansiune fara discernamant a cheltuielilor cu salariile si cu pensiile de stat, dusa de autoritatile din Romania incepand cu anul 2016. Asa cum a atentionat si cu alte ocazii, principala temere a celor din Consiliul Uniunii Europene este reprezentata de masura majorarii tuturor pensiilor cu 40 de procente incepand cu aceasta toamna. Mai mult decat atat, aceasta masura ar mai fi urmata si de o recalculare pozitiva in 2021.
In acest context extrem de delicat in care se gaseste tara noastra, mai ales in conditiile in care anul 2020 este un an cu o importanta miza electorala pentru partidele de pe scena politica romaneasca, estimarile pe care le fac cei de la Consiliul Uniunii Europene nu sunt deloc prea optimiste. Spre exemplu, Consiliul UE sustine acum ca daca Romania nu va schimba politicile bugetare actuale, deficitul bugetar de la sfarsitul acestui an va ajunge pana la nu mai putin de -9.2% din Produsul Intern Brut. Mai mult decat atat, acelasi deficit se va adanci si mai mult in 2021, urmand sa ajunga pana la -11.4% din PIB. Totodata, cei din cadrul Consiliului UE se asteapta ca datoria publica a tarii noastre sa creasca spre jumatate din PIB in 2020.
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, cei din cadrul Consiliului Uniunii Europene sustin ca situatia prin care trecea Romania era deja dificila inca de la finalul anului trecut, tara noastra aflandu-se in criza chiar inainte de pandemia de coronavirus din acest an. Conform cifrelor pe care se bazeaza acestia, Romania era deja in deficit excesiv la finalul anului trecut, deficitul bugetar din 2019 fiind de 4.3% din PIB. Analistii Consiliului UE dau vina pe masurile de crestere a salariilor si pensiilor sustinute si aplicate de guvernarea social-democrata incepand cu anul 2016, atunci cand tara noastra se regasea intr-o perioada de crestere economica puternica.
Asa cum este cunoscut deja pentru noi toti, pensiile pentru limita de varsta au fost majorate cu 15 procente in toamna anului precedent. Insa, conform Legii Cadru adoptate de guvernarea social-democrata in vara anului 2019, pensiile ar mai urma sa fie majorate cu inca 40 de procente incepand cu data de 1 septembrie. In aceste conditii, cheltuielile cu pensiile ar creste substantial pentru perioada 2020 - 2022. In contextul crizei actuale, implementarea acestei majorari a pensiilor devine aproape imposibila pentru cei de la putere.
Asa cum au avertizat mai multi specialisti, atat de pe plan national, cat si de pe plan european, punerea in aplicare a masurii de majorare cu 40% a pensiilor ar pune in pericol finantele publice ale Romaniei. Insa, anul 2020 este un an cu o puternica miza electorala in Romania, in a doua jumatate a anului fiind programate atat alegerile locale, cat si alegerile legislative. In acest context, renuntarea la aceasta masura s-ar putea dovedi o lovitura de imagine catastrofala pentru liberali!
Ultimele NOUTATI
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Inca o lovitura pentru Romania. Deficitul de cont curent, cel mai mare din UE. Ce inseamna acest lucru?
Bucurie mare pe romanii care au rate la apartament in 2025. Anunt oficial de la Banca Nationala despre costul ratelor lunare
Partenerii nostri
Norme SSM pentru vizitatorii unei companii - ce demersuri vor face angajatorii?
Deducerea personala in 2025 - nivelul acesteia creste ca urmare a majorarii salariului minim
Suspendarea activitatii unei firme: Aspecte cheie de retinut
Tezaur 2025: Prima editie a programului debuteaza pe 13 ianuarie cu dobanzi de pana la 7,8% pe an
Este legal sa-ti fie fotografiat buletinul de catre politistii locali? Iata ce spune legea!
Acte necesare schimbare buletin
Sfaturi de baza pentru persoanele care vor sa deschida o afacere