Conform datelor prezentate de ministrul Eugen Teodorovici, cresterea economica prevazuta este de 5.5%, deficitul bugetar este de -2.55%, in timp ce datoria publica este de 34.9% in 2019.
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania a reactionat ieri pe tema bugetului, prin vocea presedintelui Florin Jianu. Acesta a transmis public ca bugetul aprobat in urma cu cateva zile este “fragil si dezechilibrat”. Principala nemultumire a lui Jianu este reprezentata de faptul ca bugetul “a fost construit pe credite de angajament, la fel ca si in 2018”. In aceste conditii, Florin Jianu reclama faptul ca bugetul “nu pleaca de la premise realiste”.
In continuare, Florin Jianu transmite ca bugetul pe anul 2019 “este construit pe niste himere, adica pe aceste credite de angajament”. Concret, presedinte Consiliului IMM-urilor spune ca bugetul a fost construit pe premisa “mutarii platilor de la un an la altul, la fel cum si in 2018 au fost mutate in 2019”. In aceste conditii, Florin Jianu ii acuza pe guvernanti ca nu se uita si la “cine trebuie sa plateasca la final nota de plata”.
De asemenea, Florin Jianu s-a aratat deranjat si de faptul ca bugetul a fost aprobat abia la inceputul lunii februarie. Potrivit spuselor acestuia, “este foarte grav ca bugetul are o intarziere atat de mare, intrucat si investitiile sunt decalate”. Acest lucru a fost sanctionat atat de primarii marilor orase din tara, cat si de cei de la UDMR, prin vocea lui Kelemen Hunor.
In continuarea discursului sau, Florin Jianu se arata contrariat de faptul ca bugetul tarii noastre este construit pe deficit, in timp ce “Uniunea Europeana si multe alte tari din UE isi construiesc bugetul pe excedent”. In apararea acestei idei, Jianu mentioneaza ca cei din cadrul Consiliului IMM-urilor din Romania au studiat bugetele altor tari, remarcand ca tari precum Germania, Cehia, Suedia, Danemarca, Grecia sau Croatia si-au construit bugetul pe excedent, nu pe deficit.
De asemenea, Jianu a atras atentia cu privire la Bulgaria, tara care are excedent bugetar desi are un nivel de taxare mai scazut. Insa, Jianu a tinut sa sublinieze faptul ca vecinii nostri “nu au mai modificat codul fiscal de 12 ani”.
In cele din urma, Florin Jianu vorbeste si pe tema celor peste 46 de miliarde de lei care au fost alocate investitiilor. Jianu remarca ca in cadrul acestui material se vorbeste despre nu mai putin de 136 de proiecte, insa fara a fi oferite niciun fel de detalii suplimentare. Astfel, nu se stie exact care sunt proiectele in cauza sau care incep si care se finalizeaza. De asemenea, Jianu a remarcat si cateva ministere care nu au niciun fel de proiect de investitii prevazut pentru 2019, unul dintre acestea fiind Ministerul Educatiei.
Totodata, presedintele Consiliului IMM-urilor a anuntat ca a identificat mai multe elemente contradictorii in bugetul abia adoptat. In aceasta speta, Florin Jianu s-a referit si la un caz concret, cel al fondului de dezvoltare. Mai exact, acesta reclama ca in unele locuri se vorbeste despre granturi pentru unitatile administrativ-teritoriale, in timp ce in alte locuri exista referiri la imprumuturi.
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si